Ουκρανία: Η Ρωσία στρέφεται στις αγορές της ανατολής για να πουλήσει το πετρέλαιό της

Οι χώρες της Ασίας στρέφονται προς τη Ρωσία για πετρέλαιο με έκπτωση, καθώς οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας παραμένουν υψηλές και τα δυτικά έθνη επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης 

Η Ινδία αγοράζει ολοένα και περισσότερο ρωσικό αργό και τα τελευταία ναυτιλιακά στοιχεία δείχνουν ότι και η Κίνα κάνει ακριβώς το ίδιο.

Πού πηγαίνει το πετρέλαιο;

Αν και οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχουν μειωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το μπλοκ εξακολουθεί να αγοράζει σημαντική ποσότητα – πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το άρθρο του BBC, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι θα απαγορεύσουν όλες τις εισαγωγές μέσω θαλάσσης από τον Δεκέμβριο (το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου έρχεται μέσω θαλάσσης και όχι μέσω αγωγών).

Αλλά η Ινδία και η Κίνα έχουν γίνει πρόσφατα μεγάλοι αγοραστές και τώρα αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του συνόλου των θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οι συνδυασμένες εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας και της Ινδίας από τη Ρωσία ξεπέρασαν σε όγκο τις εισαγωγές πετρελαίου από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι αγορές ρωσικού πετρελαίου της Ινδίας γνωστού ως Urals (ένα μείγμα αργού που συνήθως εξάγεται στην Ευρώπη) αυξήθηκαν απότομα νωρίτερα φέτος.

Οι εισαγωγές της Ινδίας ενός άλλου ρωσικού μείγματος αργού πετρελαίου που ονομάζεται ESPO σημείωσαν επίσης αύξηση, σύμφωνα με ναυτιλιακές πληροφορίες.

Η Κίνα αγοράζει μεγαλύτερες ποσότητες τόσο του Urals όσο και του ESPO από τον Μάρτιο. Στις αρχές Ιουλίου, αναφέρθηκε ότι αγόρασε ποσότητες ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Αντίθετα, η Ιαπωνία έχει καταστήσει σαφές ότι θα διακόψει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και οι εισαγωγές ρωσικού αργού από τη Νότια Κορέα έχουν μειωθεί.

Η Σρι Λάνκα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση, εκμεταλλεύεται αυτές τις εκπτώσεις, με την παράδοση τριών φορτίων ρωσικού πετρελαίου.

Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ δήλωσε πρόσφατα ότι θα αρχίσει επίσης να εισάγει από τη Ρωσία.

Η Ρωσία αναζητά αγοραστές για το πετρέλαιό της και πουλά πιο φτηνά 

Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ρωσία είχε λιγότερους αγοραστές για το αργό πετρέλαιο των Ουραλίων, με ορισμένες ξένες κυβερνήσεις και εταιρείες να αποφασίζουν να αποφύγουν τις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές και η τιμή του άρχισε να πέφτει.

Σε κάποιο σημείο νωρίτερα μέσα στο έτος, το ρωσικό αργό ήταν φθηνότερο κατά περισσότερα από 30 δολάρια το βαρέλι από το αργό τύπου Brent, το οποίο είναι και το παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

Ενώ η ακριβής τιμή των πωλήσεων στην Ινδία είναι άγνωστη, η έκπτωση για το ρωσικό αργό έχει μειωθεί σε περίπου 20 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Ινδία εισάγει περισσότερο από το 80% του πετρελαίου της

Τον Ιούλιο, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία μειώθηκαν ελαφρώς, καθώς η τιμή του ήταν λιγότερο ελκυστική σε σύγκριση με το αργό από τη Σαουδική Αραβία.

Πρόσφατα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba δήλωσε ότι «κάθε βαρέλι ρωσικού αργού πετρελαίου που παραδίδεται στην Ινδία έχει μέσα του μια καλή δόση ουκρανικού αίματος».

Η ινδική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις αγορές της από τη Ρωσία, λέγοντας ότι πρέπει να προμηθεύεται πετρέλαιο από εκεί που είναι φθηνότερο.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να σταματήσει αυτές τις αγορές, επειδή δεν υπάρχουν δευτερογενείς κυρώσεις σε χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία.

Δεν είναι επίσης σαφές αν η Ινδία ή η Κίνα θα ακολουθήσουν το σχέδιο των χωρών της G7 (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία) να θέσουν ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα κέρδη της Μόσχας από τις εξαγωγές ενέργειας.

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων

Αν και η τιμή είναι ελκυστική, οι μεγάλες εταιρείες διύλισης της Ινδίας αντιμετωπίζουν μια πρόκληση προσπαθώντας να χρηματοδοτήσουν αυτές τις αγορές, λόγω των κυρώσεων στις ρωσικές τράπεζες.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το εμπόριο και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Μία από τις επιλογές που εξετάζει η Ινδία είναι ένα σύστημα συναλλαγών με βάση τα τοπικά νομίσματα, όπου οι Ινδοί εξαγωγείς προς τη Ρωσία πληρώνονται σε ρούβλια αντί για δολάρια ή ευρώ και οι εισαγωγές πληρώνονται σε ρουπίες.

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφείς τις επιφυλάξεις τους με αυτό, λέγοντας ότι θα μπορούσε «να στηρίξει το ρούβλι ή να υπονομεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο».

Η Ρωσία φέρεται επίσης να ζητά πληρωμές από την Ινδία στο νόμισμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αν και οι εμπλεκόμενες εμπορικές εταιρείες δεν επιβεβαίωσαν την αναφορά.

Και οι κρατικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις της Κίνας χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το κινεζικό ρενμίνμπι αντί για το δολάριο ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσουν τις αγορές πετρελαίου από το εξωτερικό.

Από πού αλλού παίρνουν πετρέλαιο η Ινδία και η Κίνα;

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν απότομα στο τέλος του 2021 και νωρίτερα φέτος το έτος, αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν προτού ανακάμψουν ελαφρώς.

Αν και οι εισαγωγές της Ινδίας από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί, αγοράζει επίσης μεγάλη ποσότητα πετρελαίου από χώρες της Μέσης Ανατολής, κυρίως από το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία.

Η Κίνα συνεχίζει επίσης να αγοράζει πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή, καθώς και από την Αγκόλα και τη Βραζιλία, αν και τον Ιούλιο η Ρωσία παρέμεινε ο κορυφαίος προμηθευτής της για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο BBC