«Στάσιμες» παραμένουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, εκτιμά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία αναγκάζεται να καταφύγει σε όπλα παλαιότερης τεχνολογίας τα οποία σκοτώνουν αδιακρίτως και θεωρούνται λιγότερο αποτελεσματικά.
Η ανακοίνωση του υπουργείου στο Twitter έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενες ή «ανόητες» βόμβες.
Η Ρωσία φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει μη κατευθυνόμενα όπλα και στη Συρία.
Λόγω της καθυστέρησης «στην επίτευξη των στόχων τους και της αποτυχίας να ελέγξουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο, η Ρωσία πιθανότατα στράφηκε στη χρήση αερομεταφερόμενων όπλων που εκτοξεύονται σε μεγάλη απόσταση από τον στόχο, προκειμένου να μένουν προστατευμένα τα πληρώματα των αεροσκαφών.
Η Μόσχα αρνήθηκε την Πέμπτη ότι βομβάρδισε θέατρο στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες πολίτες –παρά τις εικόνες του κατεστραμμένου θεάτρου που μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο. Δεκάδες άνθρωποι ανασύρθηκαν τελικά ζωντανοί από τα ερείπια.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας δεν βομβαρδίζουν πόλεις» ισχυρίστηκε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Η βρετανική ανακοίνωση περί στασιμότητας των ρωσικών δυνάμεων εισβολής παραπέμπει σε εκτίμηση αμερικανού αξιωματούχου την Δευτέρα, σύμφωνα με τον οποίο «σχεδόν όλες» οι ρωσικές επιχειρήσεις «παραμένουν στάσιμες».
Το διαβόητο ρωσικό κονβόι στα βόρεια του Κιέβου δεν σημείωσε καμία πρόοδο το Σαββατοκύριακο, αν και οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις για αποστολή ενισχύσεων, είπε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το CNN.
Η παύση δείχνει πάντως να συμβαδίζει και με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, μετά τις πληροφορίες για προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές. Ωστόσο, οι Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές δεν είναι αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην ειρήνη.
Ο Άντονι Κίνγκ, πρόεδρος πολεμικών μελετών του πανεπιστημίου Warwick αποδίδει την προσωρινή αυτή ηρεμία σε «τακτική ανασυγκρότησης των ρωσικών στρατευμάτων».
Αυτό επιβεβαιώνεται και με τις πληροφορίες του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, που κάνει λόγο για μεταφορά Ρώσων στρατιωτών από τις ανατολικές στρατιωτικές περιοχές, τον στόλο του Ειρηνικού, αλλά και από Γεωργία και Εσθονία προς τα δυτικά σύνορα.
Οι βρετανοί αναλυτές τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν μικρότερη επιχειρησιακή εμπειρία από αυτές του δυτικού άκρου, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι επίσης ότι δεν γνωρίζουν καθόλου και τις περιοχές.