Ουκρανία: Η Human Rights Watch πιθανολογεί «εγκλήματα πολέμου» εκ μέρους της Ρωσίας

Στο τέλος του 2020, η HRW είχε δημοσιεύσει μια έκθεση για τον τρόπο με τον οποίο η συριακή κυβέρνηση και η σύμμαχός της Ρωσία «επιδείκνυαν μια ανηλεή περιφρόνηση» προς τους αμάχους, κατά την προσπάθειά τους να ανακτήσουν τον έλεγχο της επαρχίας Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία

Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch ανέφερε σήμερα πως φοβάται ότι η Μόσχα υιοθετεί μια «στρατηγική εγκλημάτων πολέμου» στην Ουκρανία, όπως έκανε στη Συρία βομβαρδίζοντας υποδομές αμάχων.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της HRW, Κένεθ Ροθ, η περιοχή θα μπορούσε να «βρεθεί στο χείλος μιας σημαντικής ένοπλης σύρραξης», μετά την αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, στις οποίες η Μόσχα υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της συριακής σύρραξης, πρόκειται για μια βαθιά ανησυχητική προοπτική, δήλωσε ο Ροθ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών, διαπιστευμένων στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη (Acanu).

Στο τέλος του 2020, η HRW είχε δημοσιεύσει μια έκθεση για τον τρόπο με τον οποίο η συριακή κυβέρνηση και η σύμμαχός της Ρωσία «επιδείκνυαν μια ανηλεή περιφρόνηση» προς τους αμάχους, κατά την προσπάθειά τους να ανακτήσουν τον έλεγχο της επαρχίας Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Αυτή η εκστρατεία βομβαρδισμών στην Ιντλίμπ, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 και διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο, «μας δίνει μια ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο ο ρωσικός στρατός πολεμά», είπε ο Ροθ, επικαλούμενος σειρά επιθέσεων εναντίον νοσοκομείων, σχολείων, αγορών και κατοικιών.

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά «επιτίθενται εσκεμμένα σε πολιτικούς θεσμούς, επιχειρώντας να καταστήσουν τη ζωή αφόρητη και να διευκολύνουν την άφιξη του συριακού στρατού», επεσήμανε.

Ο διευθυντής της Human Rights Watch φοβάται πως «αυτή η στρατηγική των εγκλημάτων πολέμου» θα επαναληφθεί στην Ουκρανία, εάν ξεσπάσει εκεί μια ένοπλη σύρραξη.

Εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και καταγγέλλει τη φυλάκιση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι, τις «εκλογικές παρωδίες» και τη διάλυση οργανισμών, μεταξύ άλλων, του βασικότερου οργανισμού προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία «Memorial», στο όνομα της μάχης κατά του εξτρεμισμού και των «ξένων πρακτόρων».