Με τους μισούς Ουκρανούς να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα μετά το μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές, χώρες της ΕΕ και διεθνείς οργανισμοί στέλνουν γεννήτριες για να ανακουφίσουν τους πολίτες που υποφέρουν στο κρύο και το σκοτάδι.
Εννέα μήνες μετά την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία έχει χάσει εδάφη που είχε αρχικά καταλάβει και πλέον εστιάζει στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης για να πιέσει το Κίεβο να παραδοθεί.
Περίπου οι μισές υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί σε βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, εκτιμούν ουκρανοί αξιωματούχοι.
Η Γαλλία στέλνει ως βοήθεια 100 γεννήτριες υψηλής ισχύος, ανακοίνωσε την Παρασκευή η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Καθρίν Κολονά, η οποία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «μετατρέπει σε όπλο» τον χειμώνα.
Την Πέμπτη, ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει την πρωτοβουλία «Γεννήτριες Ελπίδας», καλώντας τις αρχές 200 ευρωπαϊκών χωρών να δωρίσουν γεννήτριες και μετασχηματιστές.
Ο εξοπλισμός προορίζεται για την ηλεκτροδότηση νοσοκομείων, σχολείων και αντλιοστασίων, και σίγουρα δεν επαρκεί για τις ανάγκες όλου του πληθυσμού καθώς αρχίζει ο σκληρός χειμώνας.
Εκατοντάδες γεννήτριες θα στείλει επίσης το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει γεννήτριες στα ουκρανικά νοσοκομεία.
Ραντάρ εναντίον drone
Την Παρασκευή επισκέπτεται το Κίεβο ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η χώρα του στέλνει εξοπλισμό αντιαεροπορικής άμυνας αξίας 50 εκατ. λιρών.
Το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ραντάρ για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των ιρανικών drone-καμικάζι που χρησιμοποιεί η Ρωσία σε επιθέσεις κατά του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Νωρίτερα τον Νοέμβριο η Βρετανία είχε ανακοινώσει την αποστολή περισσότερων από 1.000 πυραύλων εδάφους-αέρος.
«Τα λόγια δεν αρκούν. Τα λόγια δεν θα κρατήσουν αναμμένα τα φώτα τον χειμώνα. Οι λέξεις δεν θα σταματήσουν τους ρωσικούς πυραύλους» δήλωσε ο Κλέβερλι.
«Καθώς έρχεται ο χειμώνας, η Ρωσία συνεχίζει να προσπαθεί να σπάσει το ηθικό της Ουκρανίας με βάρβαρες επιθέσεις εναντίον αμάχων, νοσοκομείων και ενεργειακών υποδομών».
Η Ρωσία επιμένει ότι χτυπά μόνο στρατιωτικούς στόχους, όμως ο ΟΗΕ υπονόησε ότι οι βομβαρδισμοί παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες.
Η ρωσική τακτική «εγείρει σοβαρά προβλήματα υπό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο απαιτεί συγκεκριμένα και άμεσα στρατιωτικά οφέλη για κάθε στόχο που πλήττεται» δήλωσε ο Φόλκερ Τερκ, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές ανοίγουν για τους πολίτες χώρους με ηλεκτροδότηση, θέρμανση, φαγητό και πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχεδόν 4.400 τέτοιοι χώροι είχαν ανοίξει μέχρι την Πέμπτη.
Κατήγγειλε την προσπάθεια της Μόσχας να εκφοβίσει και να εκβιάσει τον ουκρανικό πληθυσμό, κάτι που όπως είπε είναι η μόνη της επιλογή μετά τις αλλεπάλληλες ήττες στα πεδία της μάχης.
«Σε αυτό έχει ξεπέσει η Ρωσία υπό τη σημερινή της ηγεσία» είπε.