Quantcast

Ουκρανία: Η Δύση ενώνει τις δυνάμεις της και απειλεί με άνευ προηγουμένου κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Όλοι εναντίον ενός - Μόσχα ΗΠΑ, Βρετανία, χώρες του ΝΑΤΟ και Ε.Ε, απέναντι στη Ρωσία εάν αυτή επιχειρήσει επίθεση στην Ουκρανία

Με τη ρωσική αρκούδα να «βρυχάται», ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ όπως και η Ε.Ε., εμφανίζουν κοινό μέτωπο στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι θα υπάρξουν «άνευ προηγουμένου κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, 8.500 Αμερικανοί βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους ετοιμότητας , όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί το προσωπικό της πρεσβείας να εγκαταλείψει το Κίεβο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, διεμήνυσε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε είναι ενωμένοι και κούνησε το δάκτυλο στην κυβέρνηση της Μόσχας προειδοποιώντας ότι, μια επίθεση στην Ουκρανία θα προκαλέσει τη σκληρή αντίδραση της Δύσης.

Σε διαδικτυακή επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον και των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας καθώς και αξιωματούχων της Ε.Ε , υπήρξε ευρεία συναίνεση για σοβαρά αντίποινα κατά του ρωσικού καθεστώτος.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι, «σε περίπτωση που η Ρωσία βάλει μπότα στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι πρέπει να λάβουν γρήγορες απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτοφανούς πακέτου κυρώσεων» και ότι οι ηγέτες «αποφάσισαν α συνεχίσουν τον στενό συντονισμό για οποιαδήποτε τέτοια απάντηση».

«Οι ηγέτες τόνισαν ότι οι διπλωματικές συζητήσεις με τη Ρωσία παραμένουν η πρώτη προτεραιότητα και χαιρέτησαν τις συνομιλίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μεταξύ της Ρωσίας και των συμμάχων του ΝΑΤΟ».

«Συμφώνησαν επίσης ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ανεχθεί καμία ενέργεια που υπονομεύει την ουκρανική κυριαρχία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο: «Είχα πλήρη ομοφωνία με όλους τους ευρωπαίους ηγέτες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι ξένοι ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους για διπλωματική λύση στην κρίση, αλλά συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας, «συμπεριλαμβανομένων προετοιμασιών για την επιβολή τεράστιων συνεπειών και σοβαρού οικονομικού κόστους στη Ρωσία για τέτοιες ενέργειες καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας στο ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά».

Σε ότι αφορά την ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι έθεσε σε επιφυλακή 8.500 Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ,εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ξεκαθάρισε ότι τα στρατεύματα βρίσκονται επί του παρόντος σε στάση «υψηλού συναγερμού» και δεν έχουν σχέδια να αναπτυχθούν αυτή τη στιγμή.

Τα σχέδιά της Ουάσιγκτον βλέπουν το φως της δημοσιότητας την ώρα που νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αντιδράσεις από την Ουκρανία για την απόσυρση του προσωπικού της πρεσβείας και εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης έως και 50.000 Αμερικανών στρατιωτών στην ανατολικη Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να στείλει έως και 50.000 στρατιώτες, καθώς και πολεμικά πλοία και αεροσκάφη σε νατοικούς συμμάχους της στην Ανατολική Ευρώπη και την Βαλτική, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι η μετεγκατάσταση χιλίων έως και πέντε χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτών στις 50 χιλιάδες, εάν παραστεί ανάγκη. Ωστόσο, καμία από τις στρατιωτικές επιλογές δεν προβλέπει την ανάπτυξη επιπρόσθετων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την αποστολή χιλίων έως πέντε χιλιάδων στρατιωτών σε χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, που συνορεύουν με τη Ρωσία.