Quantcast

Ουκρανία: Η αύξηση του κόστους ζωής διχάζει τους Βρετανούς απέναντι στις κυρώσεις

Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι η κρίση κόστους διαβίωσης απειλεί το αρραγές ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία

Έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου στην Ουκρανία – και αντίστοιχο διάστημα ασφυκτικής ακρίβειας – οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να στηρίζουν τη χώρα που δέχεται εισβολή. Αλλά καθώς ο καιρός περνά, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που αρχίζουν να φοβούνται πως η διατήρηση ή και ενίσχυση των κυρώσεων θα τους οδηγήσει στη φτώχεια.

Δημοσκόπηση της Ipsos για το Sky News δείχνει ότι το 70% των Βρετανών στηρίζει τις κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

 

Όχι άλλες κυρώσεις

Ωστόσο, μόλις το 41% δηλώνει ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις κυρώσεις ακόμη και αν μεταφραστούν σε περαιτέρω αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας.

Πρόκειται για αξιοσημείωτη μείωση σε σχέση με τον Μάρτιο, όταν τρεις στους τέσσερις πολίτες (73%) εμφανίζονταν πρόθυμοι να επωμιστούν περαιτέρω αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Έκτοτε, οι τιμές του ρεύματος και των καυσίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί, με αποτέλεσμα ένα τυπικό νοικοκυριό να πληρώνει περισσότερες από 1.2000 επιπλέον λίρες τον χρόνο για τους λογαριασμούς του.

Το ένα τρίτο των πολιτών (32%) πλέον λέει ότι θα αντιταχθεί στις κυρώσεις αν οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο μόλις που άγγιζε το 8%.

Διαφορές και ομοιότητες με την ΕΕ

Όπως τονίζει ανάλυση του Ρομπ Πάουελ στο Sky News, για τη Βρετανία η σύνδεση μεταξύ της εκτόξευσης των τιμών και των κυρώσεων δεν είναι τόσο σαφής όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Βουλής των Κοινοτήτων στις αρχές του μήνα, στη διάρκεια του 2021 μόλις το 4% του φυσικού αερίου που χρησιμοποίησε η Βρετανία προερχόταν από τη Ρωσία, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για το πετρέλαιο και τους γαιάνθρακες περιορίζονταν σε 9% και 27% αντίστοιχα.

Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 39% για το φυσικό αέριο, 23% για το πετρέλαιο9 και 46% για τους γαιάνθρακες.

Όμως τα προβλήματα στις προμήθειες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της στροφής των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών σε εναλλακτικές πηγές εισαγωγής ενέργειας, έχει αυξήσει σημαντικά τις τιμές στις διεθνείς αγορές.

Πέρα από την αύξηση των τιμών, το γεγονός αυτό οδήγησε τη βρετανική κυβέρνηση στην άσκηση πιέσεων προς τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας.

Στήριξη στην Ουκρανία και φόβοι για την οικονομία

Η Ipsos διερεύνησε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.069 ενηλίκων ηλικίας 16-75 ετών στη Μεγάλη Βρετανία από τις 19 έως τις 20 Οκτωβρίου για λογαριασμό του Sky News.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η υποστήριξη των πολιτών για τη στάση της Βρετανίας σε σχέση με την Ουκρανία εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα, με το 59% του πληθυσμού να τίθεται υπέρ της αποστολής όπλων και χρημάτων στη χώρα και το 58% να δηλώνει πως η Βρετανία θα πρέπει να υποδεχτεί περισσότερους ουκρανούς πρόσφυγες.

Ωστόσο, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας από τον Μάρτιο έχουν καταστήσει την υποστήριξη των πολιτών προς τις κυρώσεις πιο εύθραυστη από ποτέ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 41% των πολιτών δηλώνουν «πολύ ανήσυχοι» για τις επιπτώσεις του πολέμου επί της βρετανικής οικονομίας, ενώ το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι έχει σημαντική επιρροή στην αύξηση των τιμών.

Το μόνο πράγμα που οι Βρετανοί θεωρούν περισσότερο υπεύθυνο για τον πληθωρισμό είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης των Συντηρητικών (48%). Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ακόμη την αισχροκέρδεια των εταιρειών, την παγκόσμια οικονομική αναστάτωση και τα βρετανικά επιτόκια δανεισμού ως αιτίες για την κρίση διαβίωσης.

Ένας στους τέσσερις (25%) δήλωσε «πολύ ανήσυχος» ότι μπορεί να μην καταφέρει να καλύψει τους λογαριασμούς του εντός των ερχόμενων έξι μηνών, ενώ το 45% δήλωσαν «αρκετά ανήσυχοι».

Αν οι κυρώσεις οδηγήσουν  σε περαιτέρω αύξηση του κόστους της ενέργειας, η λαϊκή υποστήριξη θα πάψει να υπάρχει.

Οι μισοί από τους πολίτες που δηλώνουν ότι απολαμβάνουν οικονομικής ασφάλειας (48%) θα συνέχιζαν να τις υποστηρίζουν, ενώ μόλις το 27% θα ήταν αντίθετο.

Όμως εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από την αύξηση του κόστους ζωής, θα στραφούν κατά των κυρώσεων σε μεγαλύτερα ποσοστά από ό,τι θα συνεχίσουν να τις υποστηρίζουν.

Μεγαλύτερη η αγωνία για τους αμάχους

Προς το παρόν, πάντως, η Βρετανοί εξακολουθούν να συμπαρατάσσονται με την Ουκρανία. Μόλις το 63% των συμμετεχόντων δήλωσαν πολύ ανήσυχοι για τις επιπτώσεις του πολέμου στον εαυτό τους, σε σύγκριση με το 82% που δήλωσαν ανήσυχοι για τους ουκρανούς αμάχους.

Τρεις στους τέσσερις (74%) ανησυχούν επίσης για τις πιθανές επιδράσεις του πολέμου στη βρετανική εθνική ασφάλεια.

Αν και οι επιπλέον αυξήσεις των τιμών θα περιόριζαν τη στήριξη προς τις κυρώσεις, οι περισσότεροι (52%) θα στήριζαν τα μέτρα, ακόμη και αν οι τιμές παρέμεναν για καιρό στα σημερινά, υψηλά επίπεδα.

Ακόμη και ανάμεσα σε εκείνους που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, το 45% δηλώνει πρόθυμο να κάνει υπομονή για να στηρίξει την Ουκρανία, με το 30% να διαφωνεί.