Ο πρόεδρος της Αργεντινής υπεραμύνθηκε χθες Δευτέρα της απόφασής του να καταρτιστεί σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει να επιβληθεί ειδικό τέλος στους «απρόσμενους κερδισμένους» του πολέμου στην Ουκρανία, εν μέσω της ανάφλεξης των τιμών σε ορισμένους τομείς, όπως ο αγροδιατροφικός, κάτι που χαρακτήρισε «ανήθικο», καθώς ο πληθωρισμός πλήττει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στις τιμές «πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους αλλά ωφελούν πολύ μικρό αριθμό (…) που κερδίζει τεράστια (ποσά)», είπε ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες παρουσιάζοντας, στην έδρα της προεδρίας, το νομοσχέδιο για την επιβολή του ειδικού φόρου.
Μίλησε για «ανηθικότητα», για «αναξιοπρέπεια» που «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε» σε μια χώρα όπου η φτώχεια πλήττει σχεδόν τους τέσσερις στους δέκα (το 37% του πληθυσμού) και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό φέτος είναι πως θα φθάσει το 60-70%.
Ο κ. Φερνάντες δεν διευκρίνισε ποιους τομείς θα αφορά το τέλος αυτό, όμως αναφέρθηκε στις αυξήσεις τους τελευταίους μήνες των τιμών του σιταριού, του ηλίανθου, του καλαμποκιού, του βοδινού κρέατος, ειδών που εξάγει η Αργεντινή.
Ο περονιστής πρόεδρος (κεντροαριστερά), με τον υπουργό Οικονομίας Μαρτίν Γκουσμάν στο πλευρό του, παρότρυνε το κοινοβούλιο, στο οποίο θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου τις προσεχείς εβδομάδες, να εγκρίνει αυτόν τον φόρο, διαβεβαιώνοντας ότι είναι κάθε άλλο παρά ριζοσπαστικά αριστερό μέτρο.
«Δεν θα κάνουμε τίποτε άλλο παρά αυτό που ο κόσμος έκανε ήδη και κάνει εκ νέου σήμερα», τόνισε αναφερόμενος στον ειδικό φόρο που ανακοινώθηκε τον Μάιο από την κυβέρνηση της Βρετανίας στα κέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών, από την κυβέρνηση της Ιταλίας στα «υπερκέρδη» του τομέα της ενέργειας, ή ακόμη σε παρόμοιο φόρο που είχε επιβληθεί στις ΗΠΑ το 1917, με φόντο τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς όμως γνωρίζει πως η έγκριση του νομοσχεδίου θα είναι δύσκολη στο κοινοβούλιο, καθώς δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα από τα δύο κόμματά του, παρότι έχει τις μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες. Η αντιπολίτευση έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα εναντιωθεί.
Ούτε ο κ. Φερνάντες, ούτε ο κ. Γκουσμάν ξεκαθάρισαν ποιος θα είναι ο συντελεστής του ειδικού φόρου, περιοριζόμενοι να αναφέρουν πως θα εφαρμοστεί σε εταιρίες που θα έχουν τζίρους υψηλότερους από 1 δισεκατομμύριο πέσος (8,2 εκατ. δολάρια) και καθαρά κέρδη 10% το 2022, ή αύξησή τους 10% μεταξύ του 2021 και του 2022. Ο συντελεστής ενδέχεται να είναι γύρω στο 15%.
Το νομοσχέδιο έχει την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με το οποίο το Μπουένος Άιρες έκλεισε πρόσφατα συμφωνία για την αναδιάρθρωση χρεών ύψους 44 δισεκ. δολαρίων.
Ο πρόεδρος και υπουργός Οικονομίας δεν ανέφεραν εάν έχουν κάποιο ιδιαίτερο στόχο για τα έσοδα που θα προκύψουν από το κράτος, που αναμένεται να πάνε στο Ταμείο Γενικής Ανακατανομής.
Με φόντο την κλιμακούμενη πληθωριστική κρίση, καθώς ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία επιδείνωσε τον χρόνιο πληθωρισμό στην Αργεντινή (50,9% το 2021), η κυβέρνηση αναγκάστηκε τους τελευταίους μήνες να λάβει μέτρα για να αμβλύνει το σοκ της αύξησης των τιμών στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2022, ο πληθωρισμός έφθασε το 23,1%.