Quantcast

Ουκρανία: Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Ντονμπάς για τον Πούτιν

Ο ηγέτης της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η μάχη για το Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία έχει ξεκινήσει, και συμμετέχει σε αυτή ένα πολύ μεγάλο μέρος των ρωσικών δυνάμεων

Στην Ανατολική Ουκρανία επικεντρώνει πλέον τη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρησή της» η Ρωσία, αφότου απέσυρε τις δυνάμεις της από το Κίεβο και τις γύρω περιοχές. Ο ηγέτης της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η μάχη για το Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία έχει ξεκινήσει, και συμμετέχει σε αυτή ένα πολύ μεγάλο μέρος των ρωσικών δυνάμεων τονίζει το BBC.

Η σημασία του Ντονμπάς

Όταν ο πρόεδρος Πούτιν μιλά για το Ντονμπάς, αναφέρεται στην παλιά περιοχή παραγωγής άνθρακα και χάλυβα της Ουκρανίας. Αυτό που εννοεί είναι το σύνολο των δύο μεγάλων ανατολικών περιοχών, του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, που εκτείνονται έξω από τη Μαριούπολη στα νότια μέχρι και τα βόρεια ουκρανικά σύνορα.

Αυτές οι περιοχές είναι ευρέως ρωσόφωνες και η Μαριούπολη ήταν μια από τις πιο φιλορωσικές πόλεις της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις πολιόρκησαν τη Μαριούπολη μετά την εισβολή, ισοπεδώνοντας μεγάλο μέρος της στρατηγικής σημασίας παράκτιας πόλης.

Γιατί ο Πούτιν θέλει να θέσει το Ντονμπάς υπό τον έλεγχό του

Ο Ρώσος ηγέτης έχει επανειλημμένα διατυπώσει την αβάσιμη κατηγορία ότι η Ουκρανία διέπραξε «γενοκτονία» στις ανατολικές περιοχές.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, σχεδόν τα δύο τρίτα των ανατολικών περιοχών βρίσκονταν στα χέρια της Ουκρανίας. Τα υπόλοιπα διοικούνταν από Ρώσους, οι οποίοι δημιούργησαν κρατίδια δορυφόρους της Μόσχας κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014.

Λίγο πριν τις 24 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ ως ανεξάρτητα από την Ουκρανία κράτη.

Εάν η Ρωσία κυρίευε το Ντονμπάς μέσω του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, αυτό θα έδινε στον Βλαντίμιρ Πούτιν κάποιο «επίχρισμα» κέρδους στο ρωσικό πόλεμο που ξεκίνησε. Τότε το επόμενο βήμα θα ήταν η τυπική προσάρτηση του Ντονμπάς, όπως ακριβώς έκανε ο Πούτιν με την Κριμαία μετά από το δημοψήφισμα του 2014 που δεν αναγνωρίζεται από τη Δύση. Και αν αυτό γινόταν πριν από τις 9 Μαΐου, θα μπορούσε ακόμη και να γιορτάσει την «Ημέρα της Νίκης», την εθνική εορτή για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Ο ελεγχόμενος από τη Μόσχα ηγέτης του Λουχάνσκ έχει ήδη μιλήσει για δημοψήφισμα στο «εγγύς μέλλον», αν και η ιδέα έστω και ενός δημοψηφίσματος στα χαρτιά σε εμπόλεμη ζώνη φαίνεται γελοία σχολιάζει το ΒBC.