Quantcast

Ουκρανία: Φόβος για κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης την Ημέρα Ανεξαρτησίας

Στις 24 Αυγούστου η Ουκρανία γιορτάζει χωρίς μεγάλες εκδηλώσεις την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της. Την ίδια μέρα συμπληρώνονται έξι μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Εντείνονται οι φόβοι στην Ουκρανία, μετά τις προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία μπορεί να κλιμακώσει την επίθεσή της ανήμερα της γιορτής της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της χώρας την Τετάρτη, που συμπίπτει με την είσοδο στον έβδομο πλέον μήνα του πολέμου.

Οι ΗΠΑ ενέτειναν την ανησυχία με συναγερμό ασφαλείας επικαλούμενες «πληροφορίες ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να εξαπολύσει πλήγματα κατά των πολιτικών υποδομών και των κυβερνητικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες». Όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να «αναχωρήσουν από την Ουκρανία τώρα».

Χωρίς συγκεντρώσεις η γιορτή της ανεξαρτησίας

Οι αρχές του Κιέβου απαγόρευσαν τις μαζικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα μέχρι την Πέμπτη, υπό τον φόβο πυραυλικών επιθέσεων. Η Ουκρανία γιορτάζει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

«Η χώρα μας περνάει πολύ δύσκολα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε ο 26χρονος Βλαντ Μούντρακ στη Washington Post που τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης.

Νέα επίθεση ως απάντηση στη δολοφονία της Ντούγκινα

Η ανησυχία αυξήθηκε επίσης μετά τη βομβιστική επίθεση που σκότωσε την κόρη ενός κορυφαίου εθνικηστή Ρώσου πολιτικού θεωρητικού. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε την επίθεση. Ενώ η Ουκρανία αρνήθηκε την εμπλοκή της, η αιματοχυσία προκάλεσε φόβους για ρωσικά αντίποινα.

Εκατοντάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής την Τρίτη σε μια επιμνημόσυνη δέηση για το θύμα της βομβιστικής επίθεσης, την Ντάρια Ντούγκινα, 29 ετών, κόρη του Αλεξάντερ Ντούγκιν, ενός συγγραφέα που ονομάστηκε «εγκέφαλος του Πούτιν» και «Ρασπούτιν του Πούτιν» λόγω της υποτιθέμενης επιρροής του στον Ρώσο πρόεδρο.

Η Ντούγκινα, φιλοκρεμλινή τηλεοπτική δημοσιογράφος, έχασε τη ζωή της όταν το SUV που οδηγούσε ανατινάχθηκε το βράδυ του Σαββάτου καθώς επέστρεφε στο σπίτι της από εκδήλωση. Ο πατέρας της, σθεναρός υποστηρικτής της εισβολής στην Ουκρανία, θεωρήθηκε ευρέως ότι ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος.

Θα φτάσουμε στην Κριμαία δηλώνει ο Ζελένσκι

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία «μπορεί να προσπαθήσει να κάνει κάτι ιδιαίτερα δυσάρεστο, κάτι ιδιαίτερα σκληρό» αυτή την εβδομάδα.

Την Τρίτη, ωστόσο, ο Ζελένσκι τόνισε την αποφασιστικότητα και όχι την ανησυχία, όταν ύψωσε την εθνική σημαία σε ένα μνημείο μία ημέρα πριν από την Ημέρα Ανεξαρτησίας.

«Η γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας θα κυματίζει και πάλι εκεί όπου δικαιωματικά πρέπει να κυματίζει – σε όλες τις προσωρινά κατεχόμενες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας», είπε, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να απελευθερωθεί η Κριμαία από την κατοχή. Θα τελειώσει από εκεί που είχε ξεκινήσει».

Σε ξεχωριστή εκδήλωση, ο Ζελένσκι φάνηκε να υποβαθμίζει τις απειλές αυτή την εβδομάδα, δείχνοντας ότι το πολύ-πολύ να αναμένει αυξημένη ένταση παρά νέους στόχους και πρόσθεσε: «Κανείς δεν θέλει να πεθάνει, αλλά κανείς δεν φοβάται τη Ρωσία και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα».

Νέα στήριξη από τις ΗΠΑ

Το ΝΑΤΟ, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι ο Ζελένσκι μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στη βοήθεια της συμμαχίας των 30 χωρών για την άμυνα σε αυτό που ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ αποκάλεσε «έναν εξοντωτικό πόλεμο φθοράς». Ο πόλεμος ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πρόκειται για μια μάχη που κρίνεται στη θέληση και την υλικοτεχνική υποδομή. Ως εκ τούτου, πρέπει να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία μακροπρόθεσμα, ώστε η Ουκρανία να επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε διεθνή διάσκεψη για την Κριμαία, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ακόμα 3 δισ. στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει φόβους για καταστροφή.

Τα βλέμματα στραμμένα στη Ζαπορίζια

Οι βομβαρδισμοί κοντά στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια συνεχίστηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν το Μάρχανετς και τη Νικόπολη, δύο πόλεις που απέχουν λιγότερο από δώδεκα χιλιόμετρα από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει την Τρίτη για να συζητήσει τον κίνδυνο.

Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους για την τύχη των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου. Η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επικαλέστηκε αναφορές ότι η Ρωσία και οι αυτονομιστές σύμμαχοί της στην ανατολική Ουκρανία σχεδιάζουν να δικάσουν Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες. Το Κρεμλίνο έχει καταγγείλει τους Ουκρανούς αιχμαλώτους ως ναζί, εγκληματίες πολέμου και τρομοκράτες και αρκετοί κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.