Ουκρανία: Επιμένει η Μόσχα στις προειδοποιήσεις για «βρόμικη βόμβα» από τους Ουκρανούς

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συνομίλησε σήμερα για το θέμα με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ινδίας

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα».

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα επιθυμεί να υπάρξει ενεργητική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συνομίλησε σήμερα για το θέμα με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ινδίας, έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με υπουργούς Άμυνας χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Ουέι Φένγκε και ο Σοϊγκού «συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία» και ο Ρώσος υπουργός «εξέφρασε στον Κινέζο ομόλογό του την ανησυχία του σχετικά με ενδεχόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Ουκρανία με τη χρήση ‘βρώμικης βόμβας’», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο.

Από την πλευρά του ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ραζνάθ Σινγκ επεσήμανε στον Σοϊγκού ότι καμία πλευρά στη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης.

«Η προοπτική χρήσης ραδιενεργών ή πυρηνικών όπλων είναι αντίθετη στις βασικές αρχές της ανθρωπότητας», τόνισε ο Σινγκ, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να επιλυθεί η σύγκρουση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

Η Ουκρανία και η Δύση έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της Μόσχας, τους οποίους έχουν εκφράσει αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους οποίους το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα», δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιοενεργό υλικό.

Το ζήτημα συζητήθηκε χθες Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της Μόσχας.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ