Σε μια περίοδο που το Κρεμλίνο μετρά ήττες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρούσκο εξέφρασε στον πρεσβευτή της Γαλλίας στη Μόσχα την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου στη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη».
«Υπογραμμίστηκε ο απαράδεκτος χαρακτήρας της συνεχιζόμενης τροφοδοσίας της Ουκρανίας με δυτικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και γαλλικών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Κατηγόρησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν τα οπλικά συστήματα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση «για να βομβαρδίσουν πολιτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια», του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρώσων εισβολέων.
Ο Γκρούσκο επέμεινε επίσης στην «ανάγκη να αρθούν οι παράνομες κυρώσεις κατά των ρώσων παραγωγών σιτηρών και λιπασμάτων, καθώς και να αρθούν όλα τα εμπόδια στον εφοδιασμό των αγορών σε αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές ανθρωπιστικές επιπτώσεις».
Οι δηλώσεις του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών απηχούν εκείνες του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε την Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μπλόκαρε τη δωρεά 300.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων στις χώρες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.
Προειδοποίηση από ΗΠΑ για νέο μεγάλο χτύπημα από τη Ρωσία
Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις ρωσικές κινήσεις εκβιασμού και εχθρότητας στην ανατολική Ουκρανία, με τη Μόσχα να επιχειρεί την προσάρτηση περιοχών στα εδάφη της.
Λίγο αφότου οι φιλορώσοι του Ντονμπάς ανακοίνωσαν δημοψηφίσματα, από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ απηύθυναν προειδοποίηση για μαζική κινητοποίηση από τους Ρώσους καθώς οι Ουκρανοί προελαύνουν στη Χερσώνα.
Συγκεκριμένα, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τόνισε ότι η Αμερική δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα δημοψηφίσματα και ότι οι κινήσεις αυτές της Ρωσίας δεν ταιριάζουν σε μια χώρα με καλλιεργημένο το αίσθημα της αυτοπεποίθησης.
Οργή Κιέβου για το δημοψήφισμα στο Ντομπάς
Οι φιλορωσικές αρχές σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι θα διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένωση με τη Ρωσία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου, σε μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα της Μόσχας για την προσάρτηση πρόσθετων ουκρανικών εδαφών δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο, δήλωσε ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν θα αλλάξει τίποτα», είπε ο Κουλέμπα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την έναρξη μιας συνάντησης με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
Τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λίγο πριν εξαπολυθεί η ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς και στις υπό ρωσική κατοχή ζώνες της περιοχής της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία.
Η ενσωμάτωση αυτών των περιοχών στη Ρωσία, έπειτα από δημοψηφίσματα για τα αποτελέσματα των οποίων δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία, θα αντιπροσώπευε μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, μια προσάρτηση που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα του οποίου είχε προηγηθεί στρατιωτική επέμβαση. Το δημοψήφισμα έχει καταγγελθεί ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.
Τα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που μαζί αποτελούν την επαρχία του Ντονμπάς, ελέγχονται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές που εξεγέρθηκαν το 2014 εναντίον του Κιέβου με την υποστήριξη της Μόσχας.
Ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου «Κοινοβουλίου» της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Ντένις Μιρασισνιτσένκο ανακοίνωσε πρώτος νωρίτερα σήμερα τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.
«Το Συμβούλιο του Έθνους αποφασίζει να ορίσει τις ημερομηνίες ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2022», είπε, σύμφωνα με την επίσημη ειδησεογραφική πύλη του Λουχάνσκ.
Λίγο μετά, ο επικεφαλής της γειτονικής περιφέρειας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, ανακοίνωσε αντίστοιχο δημοψήφισμα τις ίδιες ημερομηνίες. «Το Ντονμπάς επιστρέφει σπίτι!» είπε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας.
Μετά την ανακοίνωση των ημερομηνιών διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, η Ουκρανία υποσχέθηκε να «εξαλείψει» τη ρωσική «απειλή». «Η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο διά της ισχύος», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γερμάκ, καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο «τον φόβο της ήττας».
Σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Πουσίλιν προέτρεψε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να προσαρτήσει γρήγορα την περιοχή μετά το δημοψήφισμα.
«Σε περίπτωση θετικής απόφασης (για προσάρτηση) στο δημοψήφισμα, για το οποίο δεν αμφιβάλλω επουδενί, σας ζητώ να εξετάσετε το ζήτημα της ενσωμάτωσης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία το συντομότερο δυνατό», έγραψε ο Πουσίλιν.
«Ο πολύπαθος λαός του Ντονμπάς αξίζει να είναι μέρος αυτής της μεγάλης χώρας που πάντα θεωρούσε πατρίδα του», πρόσθεσε.
Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της ρωσικής κατοχικής διοίκησης στην περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ανακοίνωσε επίσης δημοψήφισμα τις ίδιες ημερομηνίες.
«Σύμφωνα με το διάταγμα, το δημοψήφισμα (προσάρτησης) θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2022», είπε στο Telegram.
Αντιμέτωπη με μια «δύσκολη» κατάσταση, «η περιφερειακή διοίκηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να περιφρουρήσει την ασφάλεια όλων των κατοίκων της περιοχής» κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, είπε ο Σάλντο.
Εκτός από τις περιοχές που ανακοίνωσαν τις ημερομηνίες του δημοψηφίσματος σήμερα, οι ρωσικές κατοχικές αρχές στη Ζαπορίζια (νότια) ανακοίνωσαν επίσης τη διεξαγωγή παρόμοιου δημοψηφίσματος, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό ειδήσεων TASS, επικαλούμενο ένα επίσημο διάταγμα.
Η ανακοίνωση αυτών των δημοψηφισμάτων έρχεται καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου εξαπολύουν αντεπιθέσεις που προκαλούν την ανησυχία των δυνάμεων κατοχής που εγκατέστησε η Μόσχα.
Πριν από την ανακοίνωση αυτών των ημερομηνιών, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε προειδοποιήσει σήμερα ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά των προσαρτημένων εδαφών, η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε «όλες τις δυνάμεις νόμιμης άμυνας».
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 95% της περιοχής της Χερσώνας.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα πει ότι το θέμα είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι τοπικοί αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία και οι πολίτες των περιοχών.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του Σάλντο για σχέδια για δημοψήφισμα στη Χερσώνα, ο πρόεδρος της ρωσικής κάτω βουλής δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ένταξη των περιοχών στη Ρωσία.
«Σήμερα, πρέπει να υποστηρίξουμε τις δημοκρατίες με τις οποίες έχουμε υπογράψει συμφωνίες αμοιβαίας βοήθειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν, αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Μόσχας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ που άνοιξαν το δρόμο στο Κρεμλίνο να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.