Ουκρανία: Εμφανίζουν νέο «φάντασμα του Κιέβου»

Το νέο «φάντασμα» διαδέχτηκε τον πιλότο θρύλο

Ο Ουκρανός πιλότος Ολεξάντρ Οκσανσένκο, γνωστός ως «Grey Wolf», και για κάποιους «φάντασμα του Κιέβου» ήταν αναμφίβολα ένας θρύλος για τον ουκρανικό στρατό. Υπήρξε πιλότος του Su-27 της ουκρανικής αεροπορίας και συμμετείχε σε δεκάδες επιδείξεις σε όλον τον κόσμο, εντυπωσιάζοντας με τους απίστευτους χειρισμούς του.

Ο Ρώσος πιλότος που πέθανε στην αρχή του πολέμου

Ο απόστρατος σμήναρχος της Ουκρανικής Αεροπορίας στα 53 του χρόνια φόρεσε ξανά τη στρατιωτική του στολή για να υπερασπιστεί τη χώρα του από τους Ρώσους εισβολείς. Αυτό που με βεβαιότητα γνωρίζουμε είναι ότι ο σμήναρχος Οκσανσένκο καταρρίφθηκε και βρήκε ακαριαίο θάνατο υπερασπιζόμενος τον εναέριο χώρο πάνω από το Κίεβο το βράδυ της Παρασκευής 25 Φεβρουαρίου 2022, μία μέρα μετά τη ρωσική εισβολή, όταν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο. Κάποιοι μιλούν για S-400, το είδος όμως του πυραύλου δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τις ουκρανικές Αρχές.

 

Ο Οκσανσένκο που η συμμετοχή του στον πόλεμο προβλήθηκε ιδιαιτέρως από τα ουρκανικά ΜΜΕ, τιμήθηκε μετά θάνατον με την ανώτατη διάκριση του «Ήρωα της Ουκρανίας» από τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το νέο «φάντασμα του Κιέβου» που εμφάνισε η Ουκρανία

Κάποιες μέρες μετά και ενώ ο πόλεμος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η ουκρανική πλευρά εμφανίζει έναν νέο «πιλότο φάντασμα» που προκαλεί τον «τρόμο στους Ρώσους» σημειώνοντας μάλιστα σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες καθώς καταφέρνει να καταρρίψει ρωσικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα το φάντασμα – εκδικητής έχει καταρρίψει σύμφωνα με τους Ουκρανούς δυο Sukhoi-35, ενός Sukhoi-27, ενός MIG 29 και δύο Sukhoi- 25.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανάρτησε μάλιστα μια φωτογραφία με το «φάντασμα του Κιέβου» και έγραφε: «Γεια σας ρωσικά τέρατα, έρχομαι για τις ψυχές σας!». Η αναφορά αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου με διεθνή ΜΜΕ να αναδημοσιεύουν το μακάβριο μήνυμα του «φαντάσματος». Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα στη New York Post.

Αν και δεν υπήρξε διευκρίνηση για το εάν το νέο «φάντασμα του Κιέβου» αφορά αληθινό πρόσωπο ή αστικό μύθο, το σίγουρο είναι ότι η ουκρανική πλευρά χρειάζεται ήρωες, πραγματικούς ή όχι, ή ακόμα καλύτερα ήρωες που να συνδυάζουν στοιχεία μύθου και πραγματικότητας προκειμένου να τονώσουν το ηθικό του στρατεύματος και να δείξουν ότι προκαλούν ζημιά στον αντίπαλο. Αυτό δηλαδή που κάνει κάθε στρατός που βρίσκεται σε πόλεμο, με την αλήθεια να θυσιάζεται εξαρχής στην ανάγκη της προπαγάνδας.

Η διάσταση που έλαβε βέβαια το θέμα με το «φάντασμα» που γεννήθηκε μετά τον θάνατο του άλλου θρύλου που θα λειτουργούσε ως φάντασμα – εκδικητής για τους Ρώσους, στα social media και στα διεθνή ΜΜΕ, προκάλεσε γρήγορα την αμφισβήτηση για τις πραγματικές ικανότητες του ουκρανικού στρατού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 ημέρες που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία τα fake news και από τις δύο πλευρές δίνουν και παίρνουν.