Τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουν οι Ρώσοι τα κλεμμένα σιτηρά από την Ουκρανία, αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία.
Στις εικόνες διακρίνονται δύο πλοία μεταφοράς φορτίου με σημαία Ρωσίας να ελλιμενίζονται και να φορτώνουν, σύμφωνα με το CNN, μεγάλες ποσότητες κλεμμένου ουκρανικού σιταριού. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «σταδιακά κλέβει» ουκρανικά προϊόντα διατροφής και προσπαθεί να τα πουλήσει, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε από τις χώρες της Δύσης να μην αγοράζουν από τη Ρωσία το κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι.
Οι νέες εικόνες από την Maxar Technologies, με ημερομηνίες 19 και 21 Μαΐου, δείχνουν τα πλοία – το Matros Pozynich και το Matros Koshka – να ελλιμενίζονται δίπλα σε σιλό σιτηρών, μ εποσότητες να χύνονται στο αμπάρι τους. Και τα δύο πλοία έχουν πλέον αποχωρήσει από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων MarineTraffic.com, με το Matros Pozynich να έχει περάσει από το Αιγαίο Πέλαγος και να βρίσκεται στην Ανατολικη Μεσόγειο, με κατεύθυνση τη Βηρυτό, ενώ το Matros Koshka βρίσκεται ακόμη στη Μαύρη Θάλασσα.
Το CNN αναφέρει πως είναι δύσκολο να διαπιστωθεί με βεβαιότητα αν το πλοίο φορτώνεται με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, όμως η ίδια η Κριμαία που ανήκει στη Ρωσία παράγει ελάχιστα σιτηρά, σε αντίθεση με τις πλούσιες σε γεωργική παραγωγή ουκρανικές περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, προς τα βόρεια. Ουκρανοί αξιωματούχοι και πηγές της βιομηχανίας δήλωσαν στο CNN ότι οι ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές έχουν αδειάσει αρκετά σιλό και έχουν μεταφέρει τα σιτηρά με φορτηγά στα νότια.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Matros Pozynich πραγματοποίησε μια παρόμοια αποστολή: φόρτωσε με σιτηρά και έβαλε πλώρη από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο. Αρχικά είχε προορισμό την Αίγυπτο με το φορτίο του, αλλά απομακρύνθηκε από την Αλεξάνδρεια μετά από προειδοποίηση Ουκρανών αξιωματούχων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας. Του απαγορεύτηκε επίσης η είσοδος στη Βηρυτό και τελικά κατέπλευσε στη Λατάκια, στη Συρία, όπου η Ρωσία στηρίζει εδώ και χρόνια το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.