Quantcast

Ουκρανία: Διάγγελμα Μπάιντεν στις 22:30

Σε ανακοινώσεις αναμένεται να προχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Σε ανακοινώσεις αναμένεται να προχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις 22:30 το βράδυ της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου (ώρα Ελλάδας), σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την κρίση στην Ουκρανία.

Παράλληλα, σε επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μια επιβεβαίωση για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία».

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ πρόσθεσε ωστόσο ότι «θα ήταν μια καλοδεχούμενη είδηση, εάν είναι έγκυρη. Δεν έχουμε δει αποδείξεις ακόμα».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε πως η χώρα του δεν επιθυμεί να ξεσπάσει ένας πόλεμος με επίκεντρο την Ουκρανία, ενώ επισήμανε ακόμη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη – Σολτς: Υπάρχει ακόμη ελπίδα

Μιλώντας μετά τη συζήτησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία «δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη», αλλά και ότι δεν έχει λάβει εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις που έχει θέσει. Επίσης, αναφέρθηκε στο Ντόνμπας, λέγοντας πως στην περιοχή αυτή διεξάγεται μια «γενοκτονία» και πως στην Ουκρανία παρατηρούνται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έρχονται έπειτα από την ανακοίνωση της Μόσχας σχετικά με μία επικείμενη μερική απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας, την οποία ο ίδιος επιβεβαίωσε. «Θέλουμε ένα πόλεμο ή όχι; Φυσικά όχι», ήταν η απάντηση του Πούτιν, όταν ρωτήθηκε από την Deutsche Welle για το αν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ευρώπη.

«Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για μια διαδικασία συνομιλίων, που θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ίση ασφάλεια για όλους περιλαμβανομένης της χώρας μας δήλωσε, ο Ρώσος πρόεδρος. Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για το ότι η Μόσχα δεν πήρε μια εποικοδομητική απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις που έκανε για τις εγγυήσεις ασφαλείας,

Παρόλα αυτά, είπε ότι η Ρωσία βλέπει στις απαντήσεις που έλαβε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «μερικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συζητηθούν». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι «είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό μόνο συζητώντας συνολικά εκείνα τα βασικά ζητήματα τα οποία είναι για μας πρωταρχικής σημασίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν, η Μόσχα υπολογίζει ότι ο διάλογος θα διαμορφωθεί με τον ακόλουθο τρόπο. «Ανάλογα με το πως θα εξελίσσεται ο διάλογος, θα εξελίσσεται και η κατάσταση και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία ανησυχούν και εσάς και εμάς», επισήμανε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του ενημερώθηκε για το ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά ότι το Κρεμλίνο δεν θεωρεί ότι αυτή η διαβεβαίωση είναι αρκετά καλή και ότι θέλει να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του τώρα.

«Να πάρει η ευχή, είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε μια πολεμική κλιμάκωση!», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς. Ακόμη, μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η διπλωματία δεν έχει εξαντλήσει ακόμη τις δυνατότητές της και πως η ανακοίνωση της απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων «είναι ένα καλό σημάδι» και εξέφρασε την ελπίδα πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω κινήσεις αποκλιμάκωσης. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σίγουρα ξέρουμε τι να κάνουμε».