Ουκρανία: Διάγγελμα Μπάιντεν στις 20.00

Αναμένεται να ανακοινώσει και τις κυρώσεις στην Ρωσία

Με την ανάφλεξη στα ρωσοουκρανικά σύνορα να έχει επηρεάσει την παγκόσμια κοινότητα και τη Δύση να έχει προετοιμάσει δέσμη κυρώσεων σε βάρος του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε δηλώσεις για την κατάσταση αναφορικά με τη διπλωματική κρίση στις 20:00 απόψε (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα σε απάντηση για την εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από ένα 24ωρο, μετά το διάγγελμα Πούτιν, που χαρακτηρίστηκε εμπρηστικό και ερμηνεύτηκε ως προάγγελος μιας μεγάλης σύρραξης, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικοί και εμπορικοί περιορισμοί στις δύο ουκρανικές επαρχίες που αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από τον Ρώσο πρόεδρο.

Ειδικότερα, η Ψάκι είπε ότι έρχονται περισσότερα μέτρα και δήλωσε ότι αυτά είναι ξεχωριστά από τις κυρώσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζουν αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα ενεργοποιήσει εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος προσώπων.

Σε ανακοίνωσή του, μετά το διάγγελμα, το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για υπονόμευση της εφαδικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, για διάβρωση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης και για παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, τις οποίες έχει υπογράψει και η ρωσική πλευρά.

Φίλοι του Πούτιν και δισεκατομμυριούχοι οι ολιγάρχες που θα υποστούν τις κυρώσεις του Τζόνσον

Τρεις ανθρώπους με τεράστια περιουσία «έβαλε στο μάτι» ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλει η Μεγάλη Βρετανία στη Ρωσία για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ.

Ένας φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν από το τζούντο, Μπόρις Ρότενμπεργκ, συνιδιοκτήτης της SMP Bank, ο ανιψιός του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ, και ο δισεκατομμυριούχος Γκενάντι Τιμτσένκο που ελέγχει τον Όμιλο Βόλγα, είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να «παγώνουν» μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στις αποσχισθείσες από την Ουκρανία περιοχές.

Το πακέτο των κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον περιλαμβάνει εκτός από τους τρεις ολιγάρχες και πέντε τράπεζες, τις Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν, θα απαγορευτεί στα ενδιαφερόμενα άτομα να ταξιδεύουν στη Βρετανία και θα απαγορεύσουμε σε όλους Βρετανούς να έχουν οποιεσδήποτε συναλλαγές μαζί τους».