Ουκρανία: Χάνει τον πλήρη έλεγχο του Λουγκάνσκ η Μόσχα

Ένα από τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη του Πούτιν κινδυνεύει

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ένα χωριό στα προάστια στην πόλης Λισιτσάνσκ, υπονομεύοντας ένα από τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη του Πούτιν, στα ανατολικά.

Ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Serhiy Haidai, τόνισε στο Telegram ότι ο ουκρανικός στρατός είχε τον απόλυτο έλεγχο της Bilohorivka, μια προαστιακή περιοχή περίπου 88 χιλιόμετρα από το Λισιτσάνσκ.

 

Νεκροί άμαχοι και ανάμεσά τους δύο μωρά

Παράλληλα, ουκρανικό πλήγμα χθες Δευτέρα το βράδυ σε χωριό που ελέγχεται από τη Ρωσία στην επαρχία Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων, ανάμεσά τους τρία παιδιά, δήλωσαν διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι.

Το πλήγμα είχε στόχο το χωριό Κρασνοριτσένσκ, που βρίσκεται στο τμήμα της επαρχίας Λουχάνσκ που είναι υπό ρωσικό έλεγχο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της επαρχίας στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού.

«Εξαιτίας του βομβαρδισμού από το πυροβολικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας εναντίον του χωριού Κρασνοριτσένσκ σκοτώθηκαν επτά άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά (ένα αγόρι και ένα κορίτσι, δίδυμα αδέλφια που γεννήθηκαν το 2021, και ένα κορίτσι που γεννήθηκε το 2015)», επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Το Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού συστάθηκε στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, που συνήφθησαν από τη Μόσχα και το Κίεβο με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία και τις ουκρανικές αρχές.