Quantcast

Ουκρανία: Bίντεο deepfake εμφανίζει τον Ζελένσκι να συνθηκολογεί

Το άγνωστης προέλευσης βίντεο εμφανίζει έναν χλωμό Ζελένσκι να μιλά από το προεδρικό μέγαρο και να καλεί τους Ουκρανούς να παραδώσουν τα όπλα

Ένα μάλλον κακοφτιαγμένο βίντεο που υποτίθεται δείχνει τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υποχωρεί στις απαιτήσεις της Ρωσίας κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο, έγινε όμως αντικείμενο χλευασμού.

Ειδικοί προειδοποιούν πάντως ότι η τεχνολογία deepfake μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πιο πειστική προπαγάνδα εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το άγνωστης προέλευσης βίντεο εμφανίζει έναν χλωμό Ζελένσκι να μιλά από το προεδρικό μέγαρο και να καλεί τους Ουκρανούς να παραδώσουν τα όπλα.

 

 

Χρήστες του Διαδικτύου έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι το χρώμα του δέρματος είναι διαφορετικό στο λαιμό και το πρόσωπο, η προφορά ακούγεται περίεργη και το κεφάλι δείχνει να έχει υποστεί επεξεργασία.

Στέλεχος του Facebook δήλωσε ότι το βίντεο απομακρύνθηκε από την πλατφόρμα.

Τα deepfake είναι πλαστά βίντεο που δημιουργούνται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και εμφανίζουν τους εικονιζόμενους να κάνουν ή να λένε πράγματα που δεν συνέβησαν ποτέ.

Η Νίνα Σικ, συγγραφέας του βιβλίου Deepfakes περιέγραψε το τελευταίο βίντεο ως «απολύτως απαίσιο facewap», αναφερόμενη σε μια από τις απλούστερες τεχνικές deepfake, στην οποία πρόσωπα προστίθενται σε ξένο σώμα.

Το βίντεο δείχνει να συνδέεται με την υποτιθέμενη δήλωση συνθηκολόγησης του Ζελένσκι που εμφανίστηκε για λίγο ως κυλιόμενο κείμενο στη μετάδοση του τηλεοπτικού σταθμού Ukraine24, ο οποίος απέδωσε το περιστατικό σε χάκερ.

Το ίδιο το βίντεο εμφανίστηκε για λίγο στον ιστότοπο του καναλιού, το οποίο έσπευσε να διευκρινίσει στο Facebook πως η ανάρτηση είναι «fake» και έργο «χάκερ του εχθρού».

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανάρτησε από την πλευρά του βίντεο του πραγματικού Ζελένσκι που έκανε λόγο για «παιδιάστική προβοκάτσια».

 

Πριν από δύο εβδομάδες, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας προειδοποίησε για τους κινδύνους των deepfake, υποστηρίζοντας ότι το Κρεμλίνο ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο στο πλαίσιο εκστρατείας παραπληροφόρησης.