Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η εξωτερική ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Επιπλέον περιορισμοί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο Κίεβο και άλλες περιοχές

Η εξωτερική ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δύο ημέρες μετά την αποσύνδεσή του από το ηλεκτρικό δίκτυο μετά τις ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε γραμμές υψηλής τάσης, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/ΙΑΕΑ), η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Οι δύο εξωτερικές γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος του εργοστασίου επισκευάστηκαν και η επανασύνδεση άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής, δήλωσε σε ανακοίνωση ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ.

Ο Γκρόσι επανέλαβε την έκκλησή του για τη δημιουργία ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας περιμετρικά του εργοστασίου για την αποφυγή πυρηνικού ατυχήματος, και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Πρέπει να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά».

Νωρίτερα σήμερα η εθνική διαχειρίστρια εταιρία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, η Ukrenergo, ανακοίνωσε ότι «πρόσθετοι περιορισμοί» στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν εισαχθεί στο Κίεβο και σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, καθώς διακοπές ρεύματος ήδη εφαρμόζονται εδώ και μέρες για να περιοριστεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας από τους πολίτες.

«Σήμερα, το κέντρο ελέγχου της Ukrenergo αναγκάστηκε να εισαγάγει πρόσθετους περιορισμούς υπό τη μορφή έκτακτων διακοπών για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών» σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ukrenergo.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ