Quantcast

Ουκρανία: Αποκαλυπτική έκθεση της αντικατασκοπείας για τις ρωσικές δυνάμεις – Πού αποσκοπεί ο Πούτιν

Το CNN βγάζει τα στοιχεία και τα συμπεράσματα των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών

Το ψηφιδωτό της κρίσης στην Ουκρανία περιλαμβάνει τα πάντα. Διπλωματία, στρατός, επίδειξη δύναμης, φυσικό αέριο, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, εξουσία, κατασκοπεία, δηλώσεις εντυπώσεων, ειρωνείες, δηλώσεις παραπλάνησης. Κανείς δεν είναι σε θέση να «υπογράψει» το τι μέλλει γενέσθαι, διότι κανείς δεν βρίσκεται μέσα στο μυαλό του Βλάντιμιρ Πούτιν, ή του Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι -κακά τα ψέματα- είναι οι βασικοί «παίκτες» στη «σκακιέρα».

Μετά το διάγγελμα Μπάιντεν και τις διαδοχικές συναντήσεις και συνομιλίες του Ρώσου προέδρου με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, οι πιθανότητες μίας εισβολής μειώθηκαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαλείφθηκαν. Αυτό αποδεικνύεται αφενός από τις δηλώσεις που πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπρόσωποι τόσο της Ρωσίας, όσο και της Δύσης και αφετέρου από την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές, καθώς Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές κατέφτασαν την Τετάρτη στην Πολωνία, ενώ οι Ρώσοι απέσυραν ένα μικρό μέρος των δυνάμεών τους, διατηρώντας περισσότερες από 100.000 μονάδες -στρατιώτες, πυραυλικές συστοιχίες και τανκς- κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε η ουκρανική αντικατασκοπεία, οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στις περιοχές που είχαν παραταχθεί. Η πληροφορία, ωστόσο, που προσθέτει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ, είναι η εξής: Σύμφωνα με την έκθεση της ουκρανικής αντικατασκοπείας, οι ρωσικές δυνάμεις είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι επαρκείς για μία εισβολή ευρείας κλίμακας. Την έκθεση αποκάλυψε το CNN, το οποίο καλύπτει με ανταποκρίσεις τη μεγάλη κρίση που έχει προκύψει στην περιοχή.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα

Ο συνολικός αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία φέρεται να αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε περισσότερους από 148.000 μονάδες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 126.000 χερσαίων στρατευμάτων, αναφέρει η έκθεση. Εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε στο CNN τις αναφορές της έκθεσης.

Την Τρίτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για αποχώρηση ενός μικρού μέρους των ρωσικών στρατευμάτων. Η αποχώρηση ξεκίνησε αμέσως, ωστόσο η ρωσική ηγεσία ξεκαθάρισε ότι οι δυνάμεις της θα επανέλθουν στα στάνταρ επίπεδα που βρίσκονταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης, σε λίγες εβδομάδες και οπωσδήποτε μετά το πέρας των στρατιωτικών ασκήσεων που έχουν προγραμματιστεί και διεξάγονται.

Το ΝΑΤΟ, ωστόσο, δια στόματος του γενικού του γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, διέψευσε ότι ξεκίνησε η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή, προσθέτοντας ότι η συσσώρευση στρατιωτικών μονάδων συνεχίζεται. Στο ίδιο μήκος κλίματος ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επίσης τόνισε ότι δεν έχει διαπιστωθεί αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. «Αντίθετα, συνεχίζουμε να βλέπουμε δυνάμεις, ειδικά δυνάμεις που θα ήταν στην εμπροσθοφυλακή οποιασδήποτε νέας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, να συνεχίζουν να βρίσκονται στα σύνορα, να συγκεντρώνονται στα σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την έκθεση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, 87 Ρωσικές Τακτικές Ομάδες Ταγμάτων (BTG) βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή γύρω από την Ουκρανία, από 53 που συνήθως εδρεύουν στην περιοχή. Οι BTG είναι σχηματισμοί που αποτελούνται από 800 έως 1.000 Ρώσους στρατιώτες. Οι αριθμοί είναι σύμφωνοι με την πιο πρόσφατη εκτίμηση των ΗΠΑ για τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων.

«Το ρωσικό στρατιωτικό απόσπασμα κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι ανεπαρκές για να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη μεγάλης κλίμακας ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Στόχος των Ρώσων η αποσταθεροποίηση

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των Ουκρανών, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα. Γιατί ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει τόσο σημαντικές στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή, αν δεν έχει σκοπό να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος; Και αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι αναλύσεις, αλλά το τι πιστεύουν οι Ουκρανοί και οι σύμμαχοί τους. Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν στην έκθεσή τους, ότι πιθανότερος στόχος του Κρεμλίνου είναι η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της εσωτερικής κατάστασης στην Ουκρανία. Δηλαδή, οι επιπτώσεις και η φθορά στο εσωτερικό της χώρας από την πίεση μίας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης, από τις οικονομικές συνέπειες και από τα προβλήματα στην ενέργεια. Στο ίδιο πλέγμα τακτικής περιλαμβάνονται και οι κυβερνοεπιθέσεις σε καίριες δομές, όπως είναι το υπουργείο Άμυνας και οι τράπεζες.

Η έκθεση των ουκρανικών πληροφοριών κατηγορεί επίσης τη Μόσχα ότι διεξήγαγε μια «έρπουσα ρωσική κατοχή της Λευκορωσίας», υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τις αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις της στη χώρα, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η έκθεση περιγράφει τη Λευκορωσία ως ένα «πλήρες θέατρο επιχειρήσεων» που η Ρωσία μπορεί «να χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να επεκτείνει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Ευρώπη».