Αν και περισσότεροι από 4 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ενώ 6,5 εκατ. έχουν εκτοπιστεί σε ασφαλέστερες τοποθεσίες εντός της Ουκρανίας, η πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθούν, παρά τους κινδύνους και τις δυσκολίες, να παραμένουν στην πολύπαθη χώρα.
Έρευνα της ουκρανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Gradus Research για το πανεπιστήμιο Kyiv School of Economics του Κιέβου αποκαλύπτει τους λόγους που οι περισσότεροι Ουκρανοί -η χώρα έχει πληθυσμό 44 εκατ.- δεν εγκατέλειψαν την χώρα μετά την ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με την σχετική έρευνα που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, το 35% των ερωτηθέντων απάντησαν πως ήταν διστακτικοί να φύγουν και να αφήσουν πίσω τους αγαπημένους τους ενώ το 38% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θεωρούν απαράδεκτο να εγκαταλείψουν την χώρα τους εν καιρώ πολέμου.
Ανάμεσα στις οικογένειες που επέλεξαν να μην εγκαταλείψουν την χώρα το 24% εξ αυτών δήλωσαν πως δεν είχαν τα χρήματα για να ταξιδέψουν σε μια άλλη χώρα, ενώ το 22% εξ αυτών των οικογενειών απάντησαν ότι έχουν μετακινηθεί σε λιγότερο επικίνδυνες τοποθεσίες εντός της Ουκρανίας. Στην ίδια έρευνα το 18% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως δεν μπορούσαν να υιοθετήσουν έναν νέο τρόπο ζωής σε μια άλλη χώρα, το 15% των συμμετεχόντων υποστήριξαν ότι δεν έφυγαν εξαιτίας της ηλικίας τους ή προβλημάτων υγείας, το 13% απάντησαν πως δεν εγκατέλειψαν την χώρα επειδή δεν μπορούσαν να αφήσουν τα κατοικίδιά τους αλλά ούτε και να τα μεταφέρουν μαζί τους. Το 9% των συμμετεχόντων δεν άφησαν την Ουκρανία εξαιτίας του φόβου πως θα χάσουν την δουλειά τους και το 8% ανέφεραν πως, αν εγκατέλειπαν την χώρα τους, υπήρχε ο φόβος ότι οι κατοικίες τους θα λεηλατηθούν.
Εντύπωση προκαλεί πως το 53% των Ουκρανών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να φύγουν από την χώρα τους ακόμα και αν οι συνθήκες χειροτερέψουν. Από αυτούς το 16% υποστήριξαν πως, αν ο πόλεμος συνεχιστεί θα μετακινηθούν σε τοποθεσίες εντός της Ουκρανίας αλλά μακριά από το επίκεντρο των μαχών και μόνο το 6% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως θα φύγουν από την χώρα, αν οι συνθήκες του πολέμου γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνες. Επίσης, το 8% των συμμετεχόντων απάντησαν πως θα ήθελαν, αν οι εχθροπραξίες συνεχιστούν, να φύγουν σε άλλη χώρα, όμως δεν έχουν την ευκαιρία.
Η έρευνα διενεργήθηκε στις 12 Απριλίου μέσω ερωτηματολογίων σε διαδικτυακή πλατφόρμα. Στην έρευνα συμμετείχαν 500 άνδρες και γυναίκες από 18 μέχρι 60 ετών από διαφορετικές πόλεις της Ουκρανίας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων.