Quantcast

Ουκρανία: Ανοίγει ο δρόμος για την αποψίλωση των δασών λόγω έλλειψης ελαίων

Περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές προειδοποιούν ότι η χαλαρή νομοθεσία στην ΕΕ σε σχέση με την προέλευση των προϊόντων επιτρέπουν να «ξαναγλιστρήσει» στα πιάτα των καταναλωτών το φοινικέλαιο

Έντονος είναι ο προβληματισμός μεταξύ των περιβαλλοντολόγων ότι η παγκόσμια αναζήτηση εναλλακτικών προς το ηλιέλαιο φυτικών ελαίων θα ανακόψει τις προσπάθειες για περιορισμό των προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ηλιελαίου στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων διατροφής – από κατεψυγμένες πατάτες και μπισκότα μέχρι μαγιονέζα και βρεφική τροφή. Αλλά, λόγω του πολέμου τίθεται εν αμφιβόλω η επαρκής διαθεσιμότητα ηλιελαίου, με αποτέλεσμα οι εταιρείες τροφίμων να εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στο φοινικέλαιο και στο σογιέλαιο (άλλο ένα «μπετ νουάρ» για τους περιβαλλοντολόγους), περιφρονώντας τη ζημιά που προκαλείται στα τροπικά δάση για την παραγωγή τους.

«Είναι κακή εξέλιξη για τους ανθρώπους, τα δάση και την άγρια ​​ζωή όταν το φυτικό λάδι φτάνει σε υψηλά επίπεδα τιμών», δήλωσε η Kiki Taufik, ακτιβίστρια της Greenpeace στην Ινδονησία, γράφει το Politico.

Η ΕΕ εισάγει κανονικά το ήμισυ της παραγωγής ηλιελαίου της Ουκρανίας, αλλά οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Κατόπιν αυτού, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, Iceland, η οποία δίνει έμφαση στην πώληση κατεψυγμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασμένων γευμάτων και των λαχανικών, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στο φοινικέλαιο, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε πως το συγκεκριμένο λάδι είναι μοχλός αποψίλωσης των δασών και της απώλειας οικοτόπων στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η Iceland δεν είναι η μόνη που έκανε αυτήν τη στροφή. Πολλές ακόμη σκέφτονται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, δήλωσε ο Pietro Paganini, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων βιώσιμης διατροφής Competere.

Πολλές εταιρείες τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ αναφέρουν, σύμφωνα με το Politico, ότι μια γενικευμένη στροφή προς το φοινικέλαιο και το σογιέλαιο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους
Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί φοινικέλαιου τρίβουν τα χέρια τους, καθώς βλέπουν να επιστρέφουν σε μια αγορά όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία τα τελευταία χρόνια αποκλείονταν όλο και περισσότερο.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Συμβουλίου των χωρών παραγωγής φοινικελαίου που αποτελείται από τη Μαλαισία και την Ινδονησία, οι οποίες παράγουν μαζί το 85% του παγκόσμιου φοινικελαίου: «Ενώ η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη αναταραχή στον κόσμο (…) η λύση για τα βρώσιμα έλαια μπορεί να βρίσκεται στον αντίποδα των παλιών τρόπων, με υιοθέτηση διαφόρων… εφαρμογών φοινικέλαιου».

Αν και είναι πολύ νωρίς για να δούμε την αυξανόμενη ζήτηση σε εμπορικά στοιχεία – τα στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές συνήθως δημοσιεύονται εβδομάδες ή μήνες αργότερα – ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει ήδη παρατηρήσει υψηλό ρεκόρ στις τιμές του φοινικέλαιου τον Μάρτιο, αποδίδοντας την άνοδο ως απάντηση στις ελλείψεις ηλιελαίου.

Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η χαλαρή νομοθεσία ε σχέση με την προέλευση των προϊόντων στην Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει παράθυρο για να «γλιστρήσει» ξανά στα πιάτα των καταναλωτών της ΕΕ το φοινικέλαιο.

Πηγή: ΟΤ.gr