Quantcast

Ουκρανία: Ανακατάληψη περιοχών στο ανατολικό τμήμα – Χαμόγελα και αισιοδοξία στο Κίεβο – Επιμένει στους υπολογισμούς της η Μόσχα

Το ηθικό του ρωσικού στρατού σε βαρομετρικό χαμηλό ενώ τα πράγματα για το Κίεβο γίνονται σαφώς ευκολότερα

Κάνει τα πάντα για να αντιστρέψει το «παιχνίδι» η Ουκρανία και να κερδίσει εκ νέου τα εδάφη που κατέκτησαν οι ρωσικές δυνάμεις κυρίως στην ανατολική πλευρά της χώρας. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, η Ουκρανία έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες ως προς την «ανακατάληψη» πολλών περιοχών, πράγμα που έχει φέρει πίσω πολλά χαμόγελα αισιοδοξίας τόσο στους Ουκρανούς πολίτες όσο και στην εγχώρια κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή επικρατεί προβληματισμός στο στρατηγείο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι υπολογισμοί αποδεικνύονται λανθασμένοι.

Από την πλευρά της η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ προσπάθησε να μετριάσει το κλίμα ευφορίας, δίχως όμως να αναθεωρειται η στάση της Γερμανίας να συνδράμει με κάθε πρόσφορο μέσο τον Ουκρανικό λαό.

Η κ. Λάμπρεχτ εξήγησε χθες ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για «σημείο καμπής» στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και παρά τις πρόσφατες ουκρανικές επιτυχίες στο πεδίο.

 

Το χρονικό της «μισής νίκης»

Παρότι έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες και πλέον από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας με στόχο την «αυτονομία» της Ανατολικής Ουκρανίας, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αδυνατεί, κατά πληροφορίες, να αφομοιώσει τα μηνύματα από… το μέτωπο, καθώς, όπως δήλωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο ηγέτης της Ρωσίας δεν θεωρεί ούτε τώρα ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν λάθος. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θεωρεί τον πόλεμο λάθος και, δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση ότι ήταν λάθος να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος. Επιπλέον, δεν υπάρχει κάτι που να υποδηλώνει ότι σχηματίζεται μια άλλη άποψη», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, στον απόηχο της συνομιλίας του με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Στον αντίποδα, ο κ. Σολτς θεωρεί σωστό «να συζητούμε μεταξύ μας και να λέμε αυτό που έχουμε να πούμε», δηλαδή την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, αλλά και την εξεύρεση διπλωματικής λύσης, τα οποία προωθεί η Γερμανία. Επειδή «πιστεύω ακράδαντα ότι η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί, ότι τα στρατεύματά της πρέπει να αποσυρθούν, προκειμένου η ειρήνη να έχει μια ευκαιρία στην περιοχή – και καθημερινά καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι αυτή είναι και η μόνη προοπτική, γι’ αυτό πρέπει να συζητούμε», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

 

«Έξυπνος» πόλεμος

Η αδιαλλαξία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να αποδεχθεί την πραγματική διάσταση των γεγονότων από τη μια και η απόρριψη κάθε ιδέας -ακόμη και τώρα- περί εναλλακτικού επιχειρησιακού σχεδίου στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από την άλλη, αφήνουν για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες ένα παράθυρο ευκαιρίας στον «Δαυίδ του πολέμου», δηλαδή την Ουκρανία, να φέρει τη σύγκρουση στα μέτρα της, δηλαδή να αποδημεί με στοχευμένες κινήσεις τις γραμμές ανεφοδιασμού και τις υποδομές επιμελητείας του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιστότοπος protothema.gr. Αποτέλεσμα της «έξυπνης» τακτικής του Κιέβου υπήρξε η δραστική μείωση της γραμμής του μετώπου, αφού εκτός από τα καίρια χτυπήματα, το Κίεβο εκμεταλλεύτηκε και τη συσσωρευμένη κόπωση των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι αποχώρησαν από την περιοχή του Χαρκόβου, εγκαταλείποντας ακόμη και βαρύ οπλισμό, ενάντια στο αυστηρό στρατιωτικό πρωτόκολλο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 338 μαχητικά αεροσκάφη, τανκς ή φορτηγά έμειναν πίσω σύμφωνα με τον ιστότοπο Πληροφοριών Oryx, παραπέμποντας σε κινηματογραφικές σκηνές φόβου και πανικού.

Εκ του αποτελέσματος, η Μόσχα δεν κατάφερε, κυρίως λόγω δομικών ελλείψεων στα συστήματα επικοινωνίας και ανάλυσης πληροφοριών, αλλά και σε εγγενή λάθη στις γραμμές ανεφοδιασμού, να συντηρήσει μια μεγάλη πολεμική περίμετρο και μαζί και τον …μύθο της, γκριζάροντας τη λαμπερή εικόνα της άτρωτης, αναδυόμενης υπερδύναμης.

Με μικρότερη «πρώτη γραμμή» και το ηθικό του ρωσικού στρατού σε βαρομετρικό χαμηλό, τα πράγματα για το Κίεβο γίνονται σαφώς ευκολότερα, ιδίως όταν οι δυτικές δυνάμεις παραμένουν στο πλευρό των Ουκρανών, τροφοδοτώντας τους με πολεμικό υλικό, αλλά και μεγάλη χρηματική υποστήριξη. Στην νέα, εμπόλεμη συνθήκη, μετά από την υποχώρηση των Ρώσων στο Χάρκοβο, κρίσιμος συντελεστής αναδεικνύεται και το θυμικό των Ουκρανικών δυνάμεων, το οποίο μπορεί να αναδειχθεί σε καταλύτη, απέναντι στους κουρασμένους και αδιάφορους στα μεσαία και χαμηλά επίπεδα της στρατιωτικής διοίκησης, Ρώσους μαχητές. Υπό αυτό το πρίσμα, η κίνηση του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι να υψώσει χθες τη σημαία της χώρας του και πάλι στο Ιζιούμ, με το χέρι στην καρδιά και τραγουδώντας μεγαλόφωνα τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας, δεν αποκλείεται να εντείνει περισσότερο την αντίσταση του Ουκρανικού λαού, έχοντας αυτή τη φορά να αντιμετωπίσει τον ίδιο, αλλά εμφανώς κουρασμένο εχθρό, σε μικρότερη σημαντικά κλίμακα.

«Η θέα είναι πολύ συγκλονιστική, αλλά δεν είναι σοκαριστική για μένα», δήλωσε από το Ιζιούμ ο Ουκρανός Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «επειδή αρχίσαμε να βλέπουμε τις ίδιες φωτογραφίες από την Μπούχα, από τα πρώτα αποκατεχόμενα εδάφη… τα ίδια κατεστραμμένα κτίρια, σκότωσαν ανθρώπους».

 

Βαρύς οπλισμός

Στο ενδιάμεσο, η ταχύτητα της προέλασης των Ουκρανικών δυνάμεων στοίχισε στο ρωσικό στρατό και υλικά, καθώς τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και βαρύς οπλισμός έμειναν εγκαταλελειμμένα πίσω στην αρχική «πρώτη γραμμή», εκπέμποντας σήματα πανικού και απουσίας σχεδιασμού προς τους ελεύθερους παρατηρητές.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά και να συγκρατήσει μέρος από το γόητρο της υπερδύναμης, η Μόσχα επιδόθηκε σε ένα μπαράζ βομβαρδισμών νευραλγικών στόχων (ύδρευση, ηλεκτροφωτισμός), προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της Ουκρανίας. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί επτά ουκρανικών περιοχών τις τελευταίες 24 ώρες σκότωσαν τουλάχιστον επτά πολίτες και τραυμάτισαν άλλους 22, ανέφερε το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας χθες το πρωί, αποτυπώνοντας την αλλαγή επιπέδου για τις ρωσικές επιχειρήσεις. Σε μικρότερη ακτίνα, το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, που αποτελούν το Ντονμπάς, τίθενται στο εξής στον πυρήνα των ρωσικών επιχειρήσεων, με τον Κυβερνήτη του Ντόνετσκ να σημειώνει πως «κάθε βράδυ στο Ντονμπάς είναι ανήσυχο. Οι πολίτες πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή. Είναι θέμα ζωής και θανάτου».

Μάχη, ωστόσο, για τη ζωή του φαίνεται πως έδωσε σε ανύποπτο χρόνο και ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, οποίος δέχτηκε επίθεση διερχόμενος με τη λιμουζίνα του, σύμφωνα με την Daily Mail, η οποία επισημαίνει από πλευράς της πως το περιστατικό είναι λήξαν, χωρίς να έχει σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

«Ένας στενός κύκλος ανθρώπων γνώριζε για τις κινήσεις του προέδρου σε αυτή την πομπή, και όλοι ήταν από την προεδρική υπηρεσία ασφαλείας. Μετά το περιστατικό, τρεις από αυτούς εξαφανίστηκαν. Ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο πρώτο αυτοκίνητο της αυτοκινητοπομπής. Η μοίρα τους προς το παρόν είναι άγνωστη. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν βρέθηκε άδειο λίγα χιλιόμετρα μακριά από το περιστατικό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, το οποίο περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την απόπειρα διεμβολισμού της αυτοκινητοπομπής του Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και το αυτοκίνητο στο οποίο εκείνος επέβαινε, έφυγε γρήγορα από το σημείο και χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα.