Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο για πέμπτη ημέρα στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, κατά της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν καθώς βαθαίνει η λαϊκή οργή για τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που δρομολογεί η κυβέρνηση, με τους επικριτές της να υποστηρίζουν ότι το νέο καθεστώς θα βλάψει σοβαρά τις μικρές επιχειρήσεις.
Οι Ούγγροι έχουν βγει στους δρόμους από την περασμένη Τρίτη, ημέρα που το κοινοβούλιο ενέκρινε την αλλαγή του σχετικού νόμου, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το κύμα διαμαρτυριών και διαδηλώσεων είναι το πρώτο μετά τις τελευταίες εκλογές του περασμένου Απριλίου τις οποίες κέρδισε για τέταρτη συνεχή φορά ο Oρμπάν.
«Όρμπαν φύγε»
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Βουδαπέστης το Σάββατο φωνάζοντας «Όρμπαν φύγε».
«Είναι τρελό αυτό που έκανε [η κυβέρνηση]», είπε ένας διαδηλωτής, η 37χρονη δικηγόρος Ilona Pusztai. «Αυτό δεν θα οδηγήσει σε περισσότερα έσοδα για τον προϋπολογισμό».
Ένας άλλος διαδηλωτής, ο Zoltan Gemesi, ένας 68χρονος δάσκαλος, είπε: «Η κυβέρνηση σχεδιάζει αυτήν τη στιγμή τέτοια μέτρα λιτότητας που οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα ανεχτούν άλλο».
Απευθυνόμενος στη συγκέντρωση, ο Πίτερ Μάρκι-Ζέι, ο οποίος ηγήθηκε της ενωμένης αντιπολίτευσης αλλά έχασε από τον Όρμπαν τον Απρίλιο, τόνισε ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του εθνικιστή πρωθυπουργού «αποδείχθηκαν ψέματα».
Όρμπαν: «Αναγκαία η αλλαγή του νόμου»
Στην τακτική ραδιοφωνική του ομιλία την Παρασκευή, ο Όρμπαν υπερασπίστηκε την αλλαγή του φορολογικού νόμου ως «καλή και αναγκαία».
Παρά την επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές βασικών αγαθών, η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης αντιμετωπίζει ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος εν μέσω συνομιλιών με τις Βρυξέλλες για τη διακοπή της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κήρυξε τη χώρα «κατάσταση κινδύνου» την Τετάρτη λόγω της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο από τον εθνικό μέσο όρο ενέργειας, καλούνται να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους την επιπλέον κατανάλωση με βάση την τιμή της αγοράς και όχι την σημαντικά επιδοτούμενη κρατική τιμή.