Quantcast

«Όταν δείτε αυτό το βίντεο, θα είμαι νεκρός» – Ιρανός αυτοκτόνησε στη Γαλλία σε διαμαρτυρία για την καταστολή στη χώρα του

Λίγο πριν βάλει τέλος στη ζωή του, ο Μοχάμεντ Μοραντί ζήτησε απ' όλο τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί για την καταστολή στο Ιράν

Με ένα λιτό όσο και ανατριχιαστικό μήνυμα, ένας 38χρονος Ιρανός αυτοκτόνησε χθες, Δευτέρα, πέφτοντας στον Ροδανό ποταμό στη Λιόν ώστε να επιστήσει την προσοχή στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του, η οποία συγκλονίζεται από κύμα διαδηλώσεων.

Ο Μοχάμεντ Μοραντί, ζούσε στη Λυών από το 2019, βρέθηκε πνιγμένος αργά χθες το βράδυ, ανέφερε η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας Le Progres.

Πυροβέστες ανέσυραν τον άνδρα στις όχθες του ποταμού, ωστόσο δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή.

«Η αστυνομία επιτίθεται σε ανθρώπους, χάσαμε πολλούς γιους και κόρες, κάτι πρέπει να κάνουμε», λέει ο 38χρονος άνδρας με ήρεμη φωνή σε βίντεο που αναρτήθηκε σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτού δώσει τέλος στη ζωή του.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Λυών ο Μοραντί λέει ότι «με γνωρίζεται καλά εμένα και τη σύζυγό μου. Τώρα όμως, στη χώρα μου, υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα κατά της βίας της κυβέρνησης».

«Αποφάσισα να αυτοκτονήσω πέφτοντας στον Ροδανό, για να δείξω ότι εμείς, οι Ιρανοί, είμαστε πολύ κουρασμένοι από αυτή την κατάσταση», συνέχισε.

«Όταν δείτε αυτό το βίντεο, θα είμαι νεκρός. Είμαι ευτυχισμένος γιατί διάλεξα αυτόν τον δρόμο χωρίς κανένα άγχος. Δεν είμαι θλιμμένος. Αποφάσισα να το κάνω αυτό για να δείξω σε όλο τον κόσμό ότι εμείς οι Ιρανοί χρειαζόμαστε βοήθεια. Σας παρακαλώ προσέξτε τη χώρα μου, το Ιράν», συνεχίζει, προτού ζητήσει υποστήριξη στον ιρανικό λαό στον αγώνα του ενάντια στην «εξαιρετικά βίαιη αστυνομία και κυβέρνηση».

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν καλέσματα για συγκέντρωση το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της Λιόν, ως φόρος τιμής στον αυτόχειρα.

Το Ιράν βιώνει κύμα διαδηλώσεων άνευ προηγούμενου μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από αιτήματα για τα δικαιώματα των γυναικών μετά το θάνατο της Μασχά Αμινί, μετά τη σύλληψή της με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που ισχύει στη χώρα για τις γυναίκες. Γρήγορα όμως εξελίχθηκαν σε διαμαρτυρίες κατά του ιρανικού κατεστημένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ