Τις δυνάμεις τους ενώνουν 16 ακροδεξιά, λαϊκιστικά ευρωπαϊκά κόμματα, με σκοπό την καταδίκη της Ε.Ε., την οποία αποκαλούν «εργαλείο ριζοσπαστικών δυνάμεων», που προσπαθούν να δημιουργήσουν «υπερκράτος».
Στα κόμματα που υπέγραψαν την ανακοίνωση, την προπερασμένη Παρασκευή, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ουγγρικό Φιντέζ του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας, ο γαλλικός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το αυστριακό Κόμμα των Ελευθέρων, το ισπανικό Vox και τα ακροδεξιά κόμμα του Ματέο Σαλβίνι και της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, όπως αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Politico.
Οι υπογράφοντες τη διακήρυξη προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, γεγονός που καθιστά καινοτόμο την προσπάθειά τους να συνεργασθούν, αν και η δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας στο Στρασβούργο δεν έχει καν συζητηθεί μεταξύ τους. «Η Ε.Ε. μετατρέπεται σε όργανο ριζοσπαστικών δυνάμεων, οι οποίες επιδιώκουν πολιτιστική και θρησκευτική μεταμόρφωση, καθώς και τη δημιουργία ευρωπαϊκού υπερκράτους», αναφέρει η διακήρυξη. «Τα κράτη της Ευρώπης πρέπει να στηρίζονται στην παράδοση, στον σεβασμό του πολιτισμού και της ιστορίας, καθώς και της ιουδαιο-χριστιανικής κληρονομιάς και των κοινών αξιών που μας ενώνουν. Επαναλαμβάνουμε την πίστη μας στην οικογένεια, ως πρωταρχική μονάδα του έθνους. Σε μια εποχή κατά την οποία η Ευρώπη αντιμετωπίζει οξεία δημογραφική κρίση, με υπογεννητικότητα και γήρανση πληθυσμού, τα κράτη της Ενωσης οφείλουν να υιοθετήσουν πολιτική υπέρ της οικογένειας, αντί να καταφεύγουν στη μαζική μετανάστευση», γράφουν τα συντηρητικά ευρωπαϊκά κόμματα.
Η διακήρυξη απευθύνει έκκληση στην Ε.Ε. για μεταρρύθμιση «βασισμένη στον απόλυτο σεβασμό των απαιτήσεων κρατών-μελών και στη θέσπιση αξιόπιστου μηχανισμού για την προστασία τους με τη συμμετοχή εθνικών συνταγματικών δικαστηρίων ή αντίστοιχων οργάνων». Το κείμενο δείχνει ότι κόμματα τα οποία έχουν εναντιωθεί στις συμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος, παρά τις σοβαρές ιδεολογικές αποκλίσεις και πολιτικές τους αντιπαλότητες.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει τη Ρωσία σαν σύμμαχο, ενώ το πολωνικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης επιλέγει σκληρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα. Ο Ορμπαν, από τη μεριά του, έχει αρνηθεί να ευθυγραμμισθεί με τη Μαρίν Λεπέν. Η διακήρυξη σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα μακριά από την Κεντροδεξιά για τον Ορμπαν, το κόμμα του οποίου εκδιώχθηκε τον Μάρτιο από την κοινοβουλευτική ομάδα του Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού, Νικολά Μπέι, λέει ότι στόχος του μανιφέστου είναι η δημιουργία νέας ομάδας εντός των προσεχών μηνών. Την πρόθεση αυτή διαψεύδει, πάντως, ο ευρωβουλευτής του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος, Ριζάρ Λεγκούτκο, ο οποίος επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο στα σκαριά. «Αυτό δεν επηρεάζει τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε την υπογραφή διακηρύξεων, αλλά είμαστε ανοικτοί στην ένταξη και άλλων κομμάτων στη διακήρυξη. Θα δούμε σε δύο εβδομάδες ποιοι και πόσοι την υπέγραψαν και θα αντλήσουμε τα συμπεράσματά μας», υπογράμμισε ο Λεγκούτκο.