Από το 2019, τούρκοι ειδικοί, δημοσιογράφοι και δημοσκόποι παρακολουθούν τις τουρκικές προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υπέστη ταπεινωτικές ήττες στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης.
Οι τακτικές δημοσκοπήσεις από αυτές τις εκλογές αποκαλύπτουν ότι η δημοτικότητα του ΑΚΡ του του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μειωθεί κατακόρυφα, ακόμη και αν διατηρεί τον έλεγχο των πολιτικών θεσμών της Τουρκίας και των μέσων ενημέρωσης.
Ο τούρκος πρόεδρος μπορεί πράγματι να είναι ευάλωτος πριν από το 2023- απλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο που πιστεύουν οι περισσότεροι. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή» σημείωνε η έγκυρη επιθεώρηση διεθνών σχέσεων Foreign Policy, στις αρχές Οκτωβρίου.
Ένα μήνα μετά, οι -ανυπόστατες έστω- φήμες περί θανάτου του τούρκου προέδρου επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα της υγείας του, δίνοντας συνέχεια στα σενάρια που κυκλοφορούν συχνά πυκνά τα τελευταία χρόνια. Κάτι αντίστοιχο, δε, συνέβη και σήμερα όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ξέχασε τα λόγια του κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ.
Τα επίμαχα βίντεο
Τους τελευταίους μήνες, εμφανίστηκε μια σειρά βίντεο στα οποία ο τούρκος ηγέτης δεν φαινόταν να είναι καλά. Μερικά από αυτά δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, ωστόσο όλα μαζί εγείρουν κάποια προφανή ερωτήματα σχετικά με την υγεία του Ερντογάν.
Σε ένα βίντεο, για παράδειγμα, ο πρόεδρος φαίνεται να χρειάζεται τη βοήθεια της συζύγου του και ενός βοηθού του καθώς βρίσκεται μπροστά σε μία σειρά από σκαλοπάτια.
Σε ένα άλλο, φαίνεται να μπερδεύεται και να δυσκολεύεται να περπατήσει στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Και σε ένα άλλο βίντεο που προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον τον περασμένο Ιούλιο, ο Ερντογάν φαίνεται να μπερδεύει τα λόγια του κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού χαιρετισμού προς μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Κατά καιρούς -σύμφωνα με το Foreign Policy– φαίνεται αρκετά θλιμμένος. «Παράλληλα με αυτή την εικόνα, υπάρχουν φήμες για την υγεία του προέδρου – συμπεριλαμβανομένων ιστοριών που υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενη λήθη, κρίσεις αναπνευστικών προβλημάτων, σύγχυση, έμετο και έχει κάνει εμφύτευση βηματοδότη».
Σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς, ο τούρκος πρόεδρος αύξησε τον αριθμό που τον φροντίζουν, μείωσε τις συναντήσεις με τον Τύπο και παίρνει παυσίπονα πριν από δημόσιες εκδηλώσεις.
Το Foreign Policy συμπληρώνει ωστόσο ότι «αυτές οι φήμες διατυπώνονται συχνότερα από ανθρώπους που βρίσκονται εκτός Τουρκίας ή δεν ανήκουν στον άμεσο περίγυρό του, οπότε οι ισχυρισμοί για επερχόμενο θάνατο του Ερντογάν μπορεί να είναι απλώς φλυαρίες. Άλλωστε, σε άλλα βίντεο, φαίνεται απόλυτα καλά».
«Είναι νεκρός»
Μία τέτοια φήμη κυκλοφόρησε στις αρχές του Νοέμβρη, προκαλώντας αναταραχή στη γείτονα.
Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν από βίντεο του δημοσιογράφου Φατίχ Τεζτζάν, ο οποίος είπε ότι «θα μάθετε κάποια νέα που θα σας λυπήσουν, αλλά σταθείτε δυνατοί», χωρίς να προβεί σε διευκρινίσεις.
Ακολούθως, ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Αϊκούτ Έρντογντου, έγραψε επίσης στο λογαριασμό του στο twitter για την υγεία του Ερντογάν:
«Τα μηνύματα στο WhatsApp για την υγεία του Ερντογάν πηγαινοέρχονται. Η πολιτική μου ζωή ήταν ένας αγώνας με τον Ερντογάν… Έχω αδικηθεί σε δεκάδες αγωγές που έχει ασκήσει εναντίον μου ο Ερντογάν. Η μόνη μου επιθυμία είναι ο Ερντογάν να εισέλθει στην εκλογική διαδικασία υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση και να λογοδοτήσει απέναντι στο λαό του στις κάλπες».
Επίσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούσε το hashtag #ölmüş (νεκρός), με τις τουρκικές αρχές να ξεκινούν δικαστικές διώξεις κατά τριάντα χρηστών που δημοσίευσαν «ψευδή και αβάσιμα» μηνύματα και τον τούρκο πρόεδρο να… παίζει θέλοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες.
Ο Ερντογάν βρέθηκε στη συνοικία Ουμρανίγιε της Κωνσταντινούπολης για να εγκαινιάσει ένα πάρκο. «Βλέποντας κάποιους νέους να παίζουν μπάσκετ, σταμάτησε την αυτοκινητοπομπή και κατέβηκε να αγωνιστεί μαζί τους» έγραφε τότε η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.
Η επέμβαση για καρκίνο και η επιληψία
Ωστόσο, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι τα όσα λέγονται και γράφονται δεν είναι παρά ανυπόστατες φήμες, στην Τουρκία και στον έξω κόσμο κυρίαρχη είναι πια η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την υγεία του Ερντογάν.
Σύμφωνα με περσινό δημοσίευμα του Nordic Monitor, ο τούρκος πρόεδρος υποβλήθηκε πρόσφατα σε εγχείρηση για αφαίρεση καρκινικού όγκου, ενώ πάσχει και από επιληψία.
Όπως αναφέρεται, αυτή η άσχημη κατάσταση στην υγεία του Ερντογάν ίσως εξηγεί και την κάποιες φορές ασταθή συμπεριφορά του, τα ξεσπάσματα οργής του και τις αντικρουόμενες θέσεις του οι οποίες μπερδεύουν πολλούς εξωτερικούς παρατηρητές.
Επικαλούμενο έγγραφα που, όπως υποστηρίζει, επιβεβαιώνουν την αλήθεια τω ισχυρισμών του, ο ερευνητικός ιστότοπος αναφέρει ότι στις 26 Νοεμβρίου 2011 -σε ηλικία 57 ετών- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο στην Κωνσταντινούπολη. Το 2012 ακολούθησε και δεύτερη εγχείρηση.
Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε τότε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μαρμαρά από μια ομάδα εννέα χειρουργών με επικεφαλής τον Μπούργκα και τον βοηθό του, τον δρα Μπαλίκ.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει, ο καρκίνος αποκαλύφθηκε σε εξέταση, όταν ο τούρκος πρόεδρος είχε διαμαρτυρηθεί για προβλήματα στην πέψη. Μετά από εξετάσεις, ενημερώθηκε ότι πάσχει από καρκίνο στο 3ο στάδιο.
Χειρουργός που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση του σημερινού τούρκου προέδρου, αποκάλυψε (χωρίς να αποκαλύπτει το όνομά του) στο Nordic Monitor ότι ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία, αλλά όχι σε ακτινοβολίες, γεγονός που επέτρεψε στον πρόεδρο να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο λειτουργικός.
«Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση για αυτόν τον τύπο καρκίνου μπορούν να ζήσουν υγιείς έως και 20 χρόνια» δήλωνε στην ιστοσελίδα ο χειρουργός.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Ερντογάν πάσχει και από επιληψία. Στις 17 Οκτωβρίου του 2006 βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Εθνοσυνέλευση όταν έπαθε κρίση. Αμέσως μεταφέρθηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο, το Güven. Το γραφείο του έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία έλεγε ότι έπεσε η αρτηριακή του πίεση, εξαιτίας της νηστείας για το Ραμαζάνι.
Στο νοσοκομείο υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Ο ίδιος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν όλοι οι νοσοκόμοι και το διοικητικό προσωπικό, ενώ δεν υπήρξε ποτέ επίσημο εξιτήριο.
Ο δημοσιογράφος Σερντάρ Οζόι ήταν εκείνος που τράβηξε τις φωτογραφίες του Ερντογάν, όταν μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Συνελήφθη από τους σωματοφύλακες του προέδρου.
Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, η νευρολόγος δρ. Fethiye Sümer Güllap ήταν η πρώτη που εξέτασε τον Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος υπέφερε από κρίση επιληψίας. Αργότερα, η γιατρός ανέφερε ότι τα σχετικά έγγραφα εξαφανίστηκαν από το νοσοκομείο. Η γιατρός έχασε τη ζωή της σε ηλικία 42 ετών, κάτω από ύποπτες συνθήκες.