Quantcast

Οργή της Μόσχας για τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου για «βάναυσους Ρώσους στρατιώτες από μειονότητες»

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη συμπεριφορά Ρώσων στρατιωτών στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, συνδέοντας της εμμέσως με την καταγωγή τους

Η Ρωσία εξέφρασε την αγανάκτησή της για τις δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου αναφορικά με τον φερόμενο ρόλο που διαδραματίζουν στην Ουκρανία, Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ένα εβραϊκό αμερικάνικο περιοδικό είπε: «Όταν μιλάω για την Ουκρανία, μιλάω για τη βαναυσότητα γιατί έχω πολλές πληροφορίες για τη βαναυσότητα των στρατευμάτων που πηγαίνουν. Συνήθως, οι πιο βάναυσοι είναι ίσως αυτοί που είναι από τη Ρωσία, αλλά δεν είναι ρωσικής παράδοσης, όπως Τσετσένοι, Μπουριάτ και λοιποί. Σίγουρα αυτός που εισβάλλει είναι το ρωσικό κράτος. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο».

Υπενθυμίζεται ότι η πλειονότητα του πληθυσμού στην Τσετσενία είναι Μουσουλάμοι, ενώ στη Μπουριατία, πέρα από τους Χριστιανούς, υπάρχει σημαντική μειονότητα βουδιστών και πιστών παραδοσιακών θρησκειών.

Η ρωσική αντίδραση δεν άργησε να έρθει. Η Μόσχα υπέβαλε την Τρίτη επίσημη διαμαρτυρία στο Βατικανό, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Εξέφρασα την αγανάκτησή μου έπειτα από αυτούς τους υπαινιγμούς και υπέδειξα ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να κλονίσει τη συνοχή και την ενότητα του ρωσικού πολυεθνικού λαού», δήλωσε στο πρακτορείο ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βατικανό, Αλεξάντρ Αβντέγιεφ.

Η Ρωσία κατηγορήθηκε τον Σεπτέμβριο ότι επιστράτευσε δυσανάλογα πολλούς άνδρες από εθνοτικές μειονότητες από τη Σιβηρία και τον Καύκασο για να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, αφού το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την μερική επιστράτευση περίπου 300.000 εφέδρων.

Σύμφωνα με τους επικριτές του Κρεμλίνου, οι μειονότητες σε κυρίως φτωχές και απομακρυσμένες ρωσικές περιοχές έχουν επίσης περισσότερους στρατιώτες που σκοτώνονται στο μέτωπο στην Ουκρανία, σε σύγκριση με εθνοτικούς Ρώσους.

Αυτές οι μειονότητες έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι διαδραμάτισαν ρόλο σε φρικαλεότητες που απέδωσε το Κίεβο στις ρωσικές δυνάμεις, όπως η σφαγή στην Μπούτσα.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα, επέκρινε τις δηλώσεις του πάπα στο Telegram, λέγοντας: «Αυτό πια δεν είναι καν ρωσοφοβία, είναι διαστρέβλωση».

Η ΜΚΟ Free Buryatia Foundation (Ίδρυμα Ελεύθερη Μπουριάτια), μια οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ και η οποία κυρίως παρέχει νομική βοήθεια σε Ρώσους στρατιώτες που δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου.

«Τα στερεότυπα παραμένουν στερεότυπα, ανεξάρτητα από το ποιος τα αναπαράγει: ακτιβιστές, πολιτικοί ή πνευματικοί ηγέτες. Και οι δηλώσεις του πάπα για τους Μπουριάτ και τους Τσετσένους δεν είναι μόνο ρατσιστικά στερεότυπα, αλλά και ψευδείς», εξέφρασε τη λύπη της η οργάνωση σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.