Το «όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ που παραμένει επίκαιρο – 56 χρόνια από την συγκλονιστική ομιλία για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών

το οραμα του για εναν κοσμο χωρις φυλετικες διακρισεις

Στις 28 Αυγούστου 1963 ο Martin Luther King εκφωνεί τον περίφημο λόγο του για την διεκδίκηση της ισότητας – Στις 28 Αυγούστου 2020 οι ΗΠΑ «καίγονται», μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Αφροαμερικανού Τζέικομπ Μπλέικ από σφαίρες λευκού αστυνομικού. 

Ήταν 28 Αυγούστου του 1963, όταν ο αιδεσιμώτατος Martin Luther King Jr., αγωνιστής και αρχηγός του κινήματος για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, εκφώνησε έναν λόγο στην Ουάσινγκτον, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο κίνημα των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.

Στο μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν, παρουσία 200.000 έγχρωμων και λευκών διαδηλωτών, εκφωνήθηκε ένας από τους πιο συγκλονιστικούς λόγους για τη διεκδίκηση της ισότητας, της δικαιοσύνης και της κατάργησης κάθε διάκρισης, που έμεινε στην ιστορία με την φράση «Έχω ένα όνειρο…» 

 

 

 

 

«…Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: «Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι».

 

 

 

 

«Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους.»

 

Ο πρώτος αγώνας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά του φυλετικού διαχωρισμού: Το μποϋκοτάζ των δημόσιων λεωφορείων του Μοντγκόμερι (1995)

Την 1η Δεκεμβρίου του 1955, η μαύρη μοδίστρα Ρόζα Παρκς, κατάκοπη και βαρυφορτωμένη με δέματα, τόλμησε να καθίσει σε “θέσεις μόνο για λευκούς” σε αστικό λεωφορείο και αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό που μόλις είχε ανέβει, με αποτέλεσμα την σύλληψή της από την αστυνομία.  Δικαστήριο της Αλαμπάμα την καταδίκασε σε πρόστιμο 10 δολαρίων. Αμέσως, η κοινότητα των έγχρωμων απάντησε με μποϋκοτάρισμα της χρήσης των λεωφορείων, μέχρι να ματαιωθούν όλοι οι ρατσιστικοί νόμοι που ίσχυαν μέχρι τότε. Ο Κινγκ ηγήθηκε και κατεύθυνε τον αγώνα, που διήρκεσε 385 ολόκληρες μέρες προκαλώντας καθημερινές διαμαρτυρίες, συγκρούσεις, συλλήψεις, βομβιστικές επιθέσεις και απειλές αλλά έληξε θριαμβευτικά για τους έγχρωμους, στις 13 Νοεμβρίου του 1956 με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να θεωρήσει αντισυνταγματικές όλες τις πολιτικές φυλετικού διαχωρισμού στα λεωφορεία του Μοντγκόμερι.

 

Η Ρόζα Παρκς με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, 1955

 

Στις 14 Οκτωβρίου 1964 ο Κινγκ έμαθε ότι του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο Κινγκ παραβρέθηκε στην τελετή που έγινε στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου του 1964 και παρέλαβε το βραβείο του, στο όνομα των χιλιάδων αγωνιστών του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων. Το χρηματικό ποσό που παρέλαβε μαζί με το βραβείο το μοίρασε σε διάφορα κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα. 

 

Επιστροφή στο σήμερα…

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ, μετά το νέο περιστατικό ρατσιστικής αστυνομικής βίας που σημειώθηκε στην πόλη Κενόσα, της πολιτείας Ουισκόνσιν. Ο 29χρονος Αφροαμερικανός Τζέικομπ Μπλέικ δέχτηκε επτά πυροβολισμούς από λευκό αστυνομικό, αφήνοντάς τον παράλυτο από τη μέση και κάτω.

 

 

 

 

Το εν λόγω συμβάν έχει προκαλέσει διαδηλώσεις και ταραχές στην πόλη, εμπρησμούς και βανδαλισμούς, ενώ ένα άλλο περιστατικό με πυροβολισμούς προκάλεσε τον θάνατο άλλων δύο ανθρώπων στην Κενόσα.