ΟΗΕ: Προειδοποιεί για «κόλαση στη γη» αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι πρωτοφανείς ελλείψεις τροφίμων θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξεγέρσεις σε δεκάδες χώρες, καθώς ο αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας αυξάνει τις πιέσεις

Δεκάδες χώρες κινδυνεύουν με διαδηλώσεις, ταραχές και πολιτική βία φέτος, καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, προειδοποίησε ο επικεφαλής του κλάδου επισιτιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, την Πέμπτη, ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης (WFP) του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «τρομακτικές» ελλείψεις, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν χώρες οι οποίες εξαρτώνται από τις εξαγωγές σιταριού από την Ουκρανία και τη Ρωσία, όπως αναφέρεται σε άρθρο του βρετανικού Guardian.

«Ακόμα και πριν από την κρίση στην Ουκρανία, αντιμετωπίζαμε μια πρωτοφανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και της αύξησης των τιμών των καυσίμων», τόνισε ο Μπίσλεϊ και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Τότε, νομίζαμε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει χειρότερα, αλλά αυτός ο πόλεμος ήταν καταστροφικός».

Η Ουκρανία καλλιεργεί κάθε χρόνο αρκετά τρόφιμα για να θρέψει 400 εκατομμύρια ανθρώπους. Παράγει το 42% του παγκόσμιου ηλιέλαιου, το 16% του αραβοσίτου και το 9% του σιταριού. Η Σομαλία εξαρτάται από την Ουκρανία και τη Ρωσία για όλες τις εισαγωγές σιταριού, ενώ η Αίγυπτος προμηθεύεται το 80% των σιτηρών της από τις δύο χώρες.

Το WFP προμηθεύεται το 40% του σιταριού για τα προγράμματα επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας από την Ουκρανία και, μετά την αύξηση του λειτουργικού του κόστους κατά 70 εκατ. δολάρια το μήνα, αναγκάστηκε να μειώσει στο μισό τις μερίδες σε αρκετές χώρες.

Αναφέροντας ως βασικούς παράγοντες τις αυξήσεις στις τιμές της ναυτιλίας, των λιπασμάτων και των καυσίμων – λόγω του Covid-19, της κλιματικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία – ο Μπίσλεϊ δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από «χρόνια πείνα» αυξήθηκε από 650 εκατομμύρια σε 810 εκατομμύρια τα τελευταία πέντε χρόνια.

Και προσέθεσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν «πείνα-σοκ» είχε αυξηθεί από 80 εκατομμύρια σε 325 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο. Οι άνθρωποι αυτοί κατατάσσονται ως διαβιούντες σε επίπεδα κρίσης επισιτιστικής ανασφάλειας, όρο που περιέγραψε ως «πορεία προς την πείνα», σημειώνοντας πως σημαίνει ότι «δεν ξέρεις από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα σου».

 

Ο διευθυντής του προγράμματος σίτισης των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι, μετά το οικονομικό κραχ του 2007-09, ξέσπασαν ταραχές σε 48 χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών και ο πληθωρισμός αυξήθηκαν.

«Οι οικονομικοί παράγοντες που έχουμε σήμερα είναι πολύ χειρότεροι από αυτούς που είδαμε πριν από 15 χρόνια», όπως είπε, προειδοποιώντας πως αν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση, θα οδηγήσει σε «πείνα, αποσταθεροποίηση των εθνών και μαζική μετανάστευση».

«Βλέπουμε ήδη ταραχές στη Σρι Λάνκα και διαμαρτυρίες στην Τυνησία, το Πακιστάν και το Περού, ενώ είχαμε αποσταθεροποίηση σε μέρη όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, το Τσαντ», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι μόνο ένα σημάδι αυτών που έρχονται!».

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας αναφέρει ότι περισσότεροι από 20 εκατ. τόνοι σιτηρών, που κανονικά θα μπορούσαν να εξαχθούν, έχουν παγιδευτεί στη χώρα, λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έχουν παροτρύνει τη Ρωσία να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Οδησσού, του κύριου λιμανιού της Ουκρανίας, ώστε να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών.

Μακροπρόθεσμα, ο Μπίσλεϊ κάλεσε τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να δεσμεύσουν περισσότερο από τον πλούτο τους για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας, ενώ ζήτησε και ο ίδιος από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ανοίξει την Οδησσό.

«Είναι μια πολύ, πολύ τρομακτική εποχή. Αντιμετωπίζουμε την επίγεια κόλαση, αν δεν αντιδράσουμε άμεσα. Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να τερματίσουμε αυτό τον καταραμένο πόλεμο στη Ρωσία και την Ουκρανία και να ανοίξουμε το λιμάνι», ανέφερε χαρακτηριστικά.