Quantcast

ΟΗΕ: Οι μαζικές απελάσεις Αϊτινών από τις ΗΠΑ πιθανόν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην Αϊτή από τη Ντελ Ρίο από την Κυριακή

Η μαζική απέλαση Αϊτινών από τις αρχές των ΗΠΑ, χωρίς προηγουμένως να εξετάζεται αν χρειάζονται διεθνή προστασία, πιθανόν αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο και αποτελεί εξαναγκαστική επιστροφή, τόνισε χθες Τρίτη ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Φιλίπο Γκράντι.

Ο κ. Γκράντι παρότρυνε την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην άρση περιοριστικού μέτρου για την προστασία της δημόσιας υγείας το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2020, σημειώνοντας πως «στερεί από τους περισσότερους ανθρώπους που φθάνουν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ οποιαδήποτε ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο».

«Οι μαζικές απελάσεις ανθρώπων με συνοπτικές διαδικασίας» δυνάμει αυτού του μέτρου, «χωρίς προηγουμένως να εξετάζεται εάν χρειάζονται προστασία, δεν συνάδει με τους διεθνείς κανόνες και ενδέχεται να αποτελεί επαναπροώθηση», τόνισε ο επικεφαλής της Αρμοστείας, η οποία εδρεύει στη Γενεύη. Πρόκειται για την πιο αυστηρή ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ αφότου εκδηλώθηκε η τρέχουσα κρίση.

Ο Φιλίπο Γκράντι τόνισε πως του προκάλεσαν σοκ οι εικόνες που απαθανατίζουν τις «άθλιες συνθήκες» κάτω από οδική γέφυρα στην πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας, όπου είχαν κατασκηνώσει σχεδόν 15.000 Αϊτινοί που έφυγαν από χώρες της Λατινικής Αμερικής, με την ελπίδα πως θα τους επιτρεπόταν να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ.

Η κατασκήνωση αυτή κάτω από τη γέφυρα που περνάει πάνω από τον ποταμό Ρίο Γκράντε, στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να ανακόψει τη μεγάλη ροή μεταναστών, που φεύγουν για να σωθούν από την ακραία βία, την ανέχεια ή τις φυσικές καταστροφές στις πατρίδες τους.

Τόσο η UNHCR, όσο και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχαν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την αντιμετώπιση των Αϊτινών νωρίτερα.

«Μας προκαλούν ταραχή οι εικόνες που είδαμε και το γεγονός ότι είδαμε όλους αυτούς τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο να μεταφέρονται στο Πορτ-ο-Πρενς», δήλωσε η Μάρτα Ουρτάδο, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Μας προκαλεί σοβαρή ανησυχία το γεγονός πως φαίνεται να μην υπήρξε καμία εξέταση των περιπτώσεων (…) και κατά συνέπεια ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς μπορεί να μην έλαβαν την προστασία που χρειάζονταν», πρόσθεσε η κυρία Ουρτάδο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιέστηκε χθες Τρίτη να σταματήσει την απέλαση των αϊτινών αιτούντων άσυλο από τον καταυλισμό. Πέρα από τις ανησυχίες για την ασφάλειά τους, προκάλεσαν σάλο οι εικόνες αμερικανών έφιππων αστυνομικών που χρησιμοποιούσαν τα χαλινάρια των αλόγων τους σαν μαστίγια καθώς συλλάμβαναν μετανάστες.

Το μέτρο στο οποίο αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή του ο κ. Γκράντι, το λεγόμενο Title 42, σχετίζεται με εντολή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην Αϊτή από τη Ντελ Ρίο από την Κυριακή. Χιλιάδες άλλοι έχουν τεθεί υπό κράτηση για να ελεγχθούν τα στοιχεία τους και αναμενόταν χθες να γίνουν αρκετές ακόμη πτήσεις, σύμφωνα με τον Αλεχάντρο Μαγιόρκας, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Αν και ορισμένοι από τους ανθρώπους που φθάνουν στα σύνορα μπορεί να μην είναι πρόσφυγες, οποιοδήποτε (…) δηλώνει πως έχει βάσιμο φόβο πως θα υποστεί διωγμό στην πατρίδα του πρέπει να μπορεί να ζητήσει άσυλο και η αίτησή του να εξεταστεί προτού υποβληθεί σε απέλαση ή επαναπροώθηση», τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της UNHCR Σάμπια Μάντου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης δημοσιογράφων στη Γενεύη.