Ο ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες του Λιβάνου βιώνουν μια «δραματική ανθρωπιστική κρίση», καθώς ο αριθμός των Παλαιστινίων προσφύγων που μαστίζονται από τη φτώχεια αυξήθηκε σημαντικά το 2022 στη χώρα, που έχει βυθιστεί σε τρομακτική οικονομική κρίση.
Δύο στις τρεις οικογένειες Παλαιστινίων προσφύγων μείωσαν τον αριθμό των γευμάτων που παίρνουν ημερησίως, δήλωσε η αναπληρώτρια γενική επίτροπος της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), Λένι Στένσετ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό.
Την περασμένη εβδομάδα, η Unrwa είχε καλέσει τους δωρητές να προσφέρουν έκτακτη βοήθεια 13 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, προκειμένου να διαχειριστούν τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία έως το τέλος της χρονιάς.
Από το 2019, ο Λίβανος γνωρίζει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της σύγχρονης εποχής, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία πλήττει σκληρά τις ευάλωτες κοινότητες, όπως οι Σύροι και οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την Unrwa, το ποσοστό της φτώχειας μεταξύ των Παλαιστινίων του Λιβάνου, που προσέγγιζε το 70% στις αρχές του 2022, ανέρχεται πλέον στο 93%.
«Είναι μια δραματική ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε η Στένσετ, υπογραμμίζοντας ότι «σχεδόν το σύνολο» των προσφύγων αυτών αδυνατεί να εξασφαλίσει τις πιο βασικές του ανάγκες.
Διακόσιες δέκα χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, εκ των οποίων σχεδόν 30.000 Παλαιστίνιοι που έφθασαν από τη Συρία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, ζουν μέσα σε υπερπληθείς καταυλισμούς ή στο εξωτερικό μέρος των καταυλισμών αυτών στον Λίβανο, σύμφωνα με την Unrwa.
Η πλειονότητα των Παλαιστινίων προσφύγων ζει μέσα στους 12 καταυλισμούς της χώρας, σε άθλιες συνθήκες, που επιδεινώνονται από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζει διάφορους νομικούς περιορισμούς, συγκεκριμένα στο θέμα της απασχόλησης.
«Γνωρίζουμε ότι οι υποδομές στον Λίβανο είναι ετοιμόρροπες. Φυσικά, οι καταυλισμοί δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση», δήλωσε προσθέτοντας ότι η Unrwa δουλεύει σε μια εκστρατεία πρόληψης μετά την έξαρση των κρουσμάτων χολέρας που ξέσπασε στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο.
«Ζητήσαμε χρηματοδότηση για να προετοιμαστούμε για την κατάσταση που εμφανίστηκε πρόσφατα», η οποία συνδέεται με την επιδημία, πρόσθεσε η αξιωματούχος της Unrwa.
Η κρίση που συνεχίζεται ώθησε μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων προσφύγων, κυρίως από τους καταυλισμούς του βόρειου Λιβάνου, να επιχειρήσουν την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη με «πλοία θανάτου».
Μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων προσφύγων βρισκόταν ανάμεσα στους περίπου εκατό ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο πλοιαρίου στ’ ανοιχτά της Συρίας τον Σεπτέμβριο.