Quantcast

ΟΗΕ: Η Ρωσία καταγγέλλεται για εγκλήματα πολέμου – Όλο το παρασκήνιο πίσω από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ένας άνθρωπος επέλεξε αυτόν τον πόλεμο - Τα σκληρά λόγια που ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Προσβολές, κατηγορίες και συζητήσεις για εγκλήματα πολέμου και πυρηνικό ολοκαύτωμα κυριάρχησαν στην κορυφαία διπλωματική σκηνή του κόσμου την Πέμπτη (22/9), καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να συζητήσει πώς και αν κάποιος θα λογοδοτήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ, αποκάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας «μπάσταρδο»

Όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο της η NYTimes υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αποκάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «μπάσταρδο», αλλά δεν παρέμεινε αρκετά για να ακούσει τι είχαν να πουν πολλοί από τους ομολόγους του. Αφού έφτασε με 90 λεπτά καθυστέρηση στη συνάντηση – και έχασε τις ενημερώσεις που έγιναν από τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, και τον Καρίμ Χαν, τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – ο κ. Λαβρόφ έφυγε νωρίς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Τζ. Μπλίνκεν, κατήγγειλε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Β. Πούτιν επειδή δήλωσε την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή του στον πόλεμο, κάτι που ερμηνεύθηκε από αξιωματούχους τόσο στη Ρωσία όσο και στη Δύση ως συγκαλυμμένη αναφορά στα πυρηνικά όπλα.

«Κάθε μέλος του Συμβουλίου πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι αυτές οι απερίσκεπτες πυρηνικές απειλές πρέπει να σταματήσουν αμέσως», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε μερικά από τα πιο αιχμηρά σχόλιά του από την έναρξη του πολέμου. «Πείτε στον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει τη φρίκη που ξεκίνησε».

«Ένας άνθρωπος επέλεξε αυτόν τον πόλεμο. Ένας άνθρωπος μπορεί να τον τερματίσει», πρόσθεσε. «Διότι αν η Ρωσία σταματήσει να πολεμάει, ο πόλεμος τελειώνει. Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμάει, η Ουκρανία τελειώνε».

Ήταν η πρώτη φορά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο που ο κ. Λαβρόφ και ο κ. Μπλίνκεν, καθώς και οι κορυφαίοι διπλωμάτες ορισμένων βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, βρίσκονταν μαζί στην ίδια αίθουσα.

Η συνάντηση, που συνέπεσε με την ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε συγκληθεί για να συζητηθούν οι ισχυρισμοί για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ρωσικές δυνάμεις. Αλλά ο κ. Λαβρόφ, όπως και ο κ. Πούτιν και άλλοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, προσπάθησε να αντιστρέψει την αφήγηση, παρουσιάζοντας τη Ρωσία ως το θιγόμενο μέρος.

Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η Ουκρανία είχε εξαπολύσει «επίθεση» στη ρωσική γλώσσα και καταπάτησε τα δικαιώματα των εθνοτικών Ρώσων στην περιοχή Ντονμπάς, την οποία η Ρωσία ελέγχει τώρα ως επί το πλείστον. Είπε ότι ο στόχος των χωρών που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία ήταν να παρατείνουν τη σύγκρουση και «να φθείρουν και να αποδυναμώσουν τη Ρωσία».

«Αυτή η πολιτική σημαίνει την άμεση εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση», είπε.

Ο κ. Λαβρόφ δεν ήταν στην αίθουσα όταν ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ζήτησε τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για να λογοδοτήσουν οι ηγέτες της Ρωσίας για το έγκλημα της επίθεσης κατά της χώρας του.

Παραδοχή ήττας η επιστράτευση που κάνει η Ρωσία 

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Κουλέμπα. «Κανένα από τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα ήταν δυνατό χωρίς το έγκλημα της επίθεσης».

Χαρακτήρισε την ανακοίνωση του κ. Πούτιν αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα καλέσει περίπου 300.000 εφέδρους σε ενεργό υπηρεσία ως παραδοχή ήττας.

Τον Μάρτιο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε επίσημα έρευνα για τους ισχυρισμούς περί ρωσικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία και έχει αποστείλει ομάδες ερευνητών για να συγκεντρώσουν στοιχεία εκεί. Ο κ. Χαν δήλωσε ότι μια ομάδα θα ταξιδέψει στην ανατολική Ουκρανία για να διερευνήσει νεότερες κατηγορίες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών που εκπροσωπούν τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν όλοι να αποδοθούν ευθύνες για τις καταχρήσεις στην Ουκρανία, αν και οι τόνοι τους εξαρτώνται από το αν οι κυβερνήσεις τους έχουν πάρει θέση ή προσπαθούν να παραμείνουν ουδέτερες.

Η Κίνα, η οποία ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία και είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, δεν καταδίκασε δημοσίως την εισβολή, αλλά έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με αυτήν. Ο Wang Yi, υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ζήτησε έρευνες που δεν θα είναι «πολιτικοποιημένες» και θα είναι «αντικειμενικές και δίκαιες, βασισμένες σε δίκαια γεγονότα και όχι σε μια υπόθεση ενοχής».

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην NYTimes