Quantcast

ΟΗΕ – Γκουτέρες: Στα 100 εκατ. ο αριθμός των εκτοπισμένων λόγω των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο και ταχύτερο εκτοπισμό στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σχολίασε ο γγ του ΟΗΕ σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η προστασία των προσφύγων είναι μια ευθύνη που μοιραζόμαστε όλοι, τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, αναλογιζόμαστε το θάρρος και την αντοχή όσων διαφεύγουν από τον πόλεμο, τη βία και τις διώξεις και αναγνωρίζουμε τη συμπόνια εκείνων που τους καλωσορίζουν» επισημαίνει στην αρχή του μηνύματος του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Αναδεικνύοντας τη διάσταση του ζητήματος, ο γενικός γραμματέας παρατηρεί ότι σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός των προσφύγων βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο και ταχύτερο εκτοπισμό στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μαζί με τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άνδρες που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις σε άλλα μέρη του κόσμου, ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων έχει φτάσει τα 100 εκατομμύρια» αναφέρει ειδικότερα.

Κατά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων επιβεβαιώνει ένα θεμελιώδες δόγμα της κοινής μας ανθρωπότητας: Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αναζητά την ασφάλεια – όποιος και αν είναι, από όπου και αν προέρχεται και όποτε αναγκάζεται να διαφύγει. «Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές: Το δικαίωμα ασύλου αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τη βία ή τις διώξεις πρέπει να μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα με ασφάλεια. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στα σύνορα ή να στερούνται άδικα το καθεστώς ή το άσυλο του πρόσφυγα λόγω της φυλής, της θρησκείας, του φύλου ή της χώρας καταγωγής τους. Δεν μπορούν να αναγκαστούν να επιστρέψουν εάν κινδυνεύει η ζωή ή η ελευθερία τους. Όπως κάθε άνθρωπος, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό» προσθέτει.

Παράλληλα, προτάσσει πως η ασφάλεια είναι μόνο το πρώτο βήμα, καθώς μόλις βγουν από τον κίνδυνο, οι πρόσφυγες χρειάζονται ευκαιρίες. «Ευκαιρίες για να θεραπευτούν, να μάθουν, να εργαστούν και να προκόψουν. Ευκαιρίες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αν το επιθυμούν, ή να ξαναχτίσουν τη ζωή τους αλλού, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», όπως αναφέρει.

Περαιτέρω, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναδεικνύει ότι σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πρόσφυγες έχουν φέρει νέα ζωή, ευημερία και πλούσια πολιτιστική πολυμορφία στις χώρες υποδοχής τους κια υπογραμμίζει πως η προστασία των προσφύγων είναι μια ευθύνη που όλοι μοιραζόμαστε.

Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε έκκληση «να δεσμευτούμε για να κάνουμε περισσότερα για τους πρόσφυγες παντού – και για τις χώρες που τους φιλοξενούν, ενώ οι ίδιες αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεων», να «σταθούμε ενωμένοι με αλληλεγγύη», να «υπερασπιστούμε την ακεραιότητα του καθεστώτος διεθνούς προστασίας» και «ας μην ξεχνάμε ποτέ την κοινή μας ανθρωπότητα».