ΟΗΕ: Εκφράζει τον αποτροπιασμό για τις εικόνες των πτωμάτων στην Μπούτσα

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα τον αποτροπιασμό της από τις εικόνες με πτώματα στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, που ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα τον αποτροπιασμό της από τις εικόνες με πτώματα στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, που ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου.

«Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της ημέρας από αυτή τη ζώνη και αλλού εγείρουν σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε σε μια ανακοίνωση η Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία κάλεσε επίσης «να διατηρηθούν όλες οι αποδείξεις».

Εκτός από την ταυτοποίηση των σορών προκειμένου να ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους, η Μπατσελέ ζήτησε επίσης να γίνουν τα πάντα προκειμένου να προσδιοριστούν οι αιτίες των θανάτων.

Πτώματα αμάχων στην Μπούτσα, διασκορπισμένα στους δρόμους της πόλης, μερικές φορές με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και πεταγμένα σε ομαδικούς τάφους, προκάλεσαν σχεδόν ομόφωνη καταδίκη. Οι ουκρανικές αρχές και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν τους Ρώσους στρατιώτες ότι διέπραξαν αυτές τις βαναυσότητες, ενώ η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή τη θέση και κάνει λόγο για σκηνοθεσία του Κιέβου.

«Είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα» για το τι συνέβη στην Μπούτσα προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα και αποζημίωση στην οικογένειά τους, υπογράμμισε ακόμη η πρώην πρόεδρος της Χιλής.

Εν τω μεταξύ, η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν δεκάδες αμάχους στην πόλη Μπούτσα.

Η Ρωσία εκτίει τον δεύτερο χρόνο της τριετούς θητείας της στο Συμβούλιο, που εδρεύει στη Γενεύη.

Μια πλειοψηφία δύο τρίτων από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη μπορεί να αναστείλει τη συμμετοχή μιας χώρας από το συμβούλιο λόγω συνεχούς διάπραξης σοβαρών και συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.