Quantcast

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συνεχίζουν να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους στη Σουηδία

Μια εφημερίδα που διοικείται από την οικογένεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημοσίευσε την Τρίτη φωτογραφίες του Κενέζ μπροστά από το διαμέρισμά του στη Στοκχόλμη

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Ο Λεβέντ Κενέζ, συντάκτης του Nordic Monitor με έδρα τη Σουηδία, ήταν ο τελευταίος Τούρκος δημοσιογράφος που κατασκοπεύτηκε από την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, η οποία διέρρευσε τις προσωπικές του πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του. Μια εφημερίδα που διοικείται από την οικογένεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημοσίευσε την Τρίτη φωτογραφίες του Κενέζ μπροστά από το διαμέρισμά του στη Στοκχόλμη, όπου ζει με την οικογένειά του, και αποκάλυψε τη διεύθυνσή του και λεπτομέρειες της καθημερινότητάς του.

Αποκαλώντας τον Κενέζ «εκπρόσωπο της προδοσίας», η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah υποστήριξε ότι κρύβεται στη Σουηδία. Η εφημερίδα ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Κενέζ, ο οποίος ήταν μεταξύ των ιδρυτών του Κέντρου Ελευθερίας της Στοκχόλμης και του Nordic Monitor, εμπλέκεται σε δραστηριότητες κατά της Τουρκίας. Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία από μια συζήτηση που παρακολούθησε ο Κενέζ στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, η Sabah ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας, η εκδήλωση δεν μπόρεσε να ακυρωθεί.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτολεξεί την ιστορία της Sabah. Ο Κενέζ βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο της Hürriyet, μιας άλλης φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, η οποία δημοσίευσε τη φωτογραφία του στην πρώτη σελίδα της με τίτλο «Τρομοκράτες ζητούνται από τη Σουηδία» στις 27 Ιουνίου.

Αποκαλύπτοντας τη διεύθυνση του Κενέζ και κατασκοπεύοντας την καθημερινότητά του, οι πράκτορες της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών και οι πράκτορές της στη Sabah παραβίασαν αρκετούς σουηδικούς νόμους. Ο Κενέζ δήλωσε στο Nordic Monitor ότι θα καταθέσει μήνυση κατά των ατόμων που εμπλέκονται στην αποκάλυψη των εμπιστευτικών πληροφοριών του και ζήτησε από τις σουηδικές αρχές να ερευνήσουν τον Serhat Albayrak, ιδιοκτήτη της Sabah, και τους υπαλλήλους του Abdurrahman Şimşek και Çağri Oğuz για παραβίαση των σουηδικών νόμων περί κατασκοπείας προσφύγων και αποκάλυψης προστατευόμενης διεύθυνσης, καθώς και τους πράκτορες και τα περιουσιακά στοιχεία της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών που τους βοήθησαν και τους υποκίνησαν κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών σε σουηδικό έδαφος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας απέρριψε πέρυσι αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση του Κενέζ, κρίνοντας ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας κατά του Κενέζ δεν περιείχαν το στοιχείο του εγκλήματος σύμφωνα με το σουηδικό δίκαιο. Το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε επίσης ότι εάν ο Κενέζ επέστρεφε στην Τουρκία, θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο δίωξης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η δημοσιογραφική δραστηριότητα του Κενέζ ως αρχισυντάκτη της εφημερίδας Meydan δεν θα αντιστοιχούσε σε έγκλημα σύμφωνα με το σουηδικό δίκαιο, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, ακόμη και αν η εφημερίδα του είχε δεσμούς με συγκεκριμένη χαρακτηρισμένη οργάνωση, αναφερόμενο στο κίνημα Γκιουλέν, μια ομάδα που επικρίνει τον Ερντογάν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επεσήμανε επίσης ότι μια έκδοση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω καταγωγής, συμμετοχής σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ή θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων και πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος δίωξης στο ξένο κράτος αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο για την έγκριση αιτημάτων έκδοσης.

Το δικαστήριο αναφέρθηκε επίσης στο καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα του Κενέζ, το οποίο χορηγήθηκε λόγω του κινδύνου δίωξης.

Ο Κενέζ ήταν πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Meydan, η οποία έκλεισε παράνομα από την τουρκική κυβέρνηση το 2016. Κρατήθηκε για λίγο κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής στα κεντρικά γραφεία της στην Κωνσταντινούπολη μετά από μια αμφιλεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Την επομένη της απελευθέρωσής του εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης. Ο Κενέζ αναγκάστηκε να διαφύγει από την Τουρκία διασχίζοντας τον Έβρο στην Ελλάδα για να αποφύγει τον κίνδυνο δίωξης και αυθαίρετης σύλληψης. Έκτοτε ζει εξόριστος στη Σουηδία.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nordic Monitor