Quantcast

Οι τίγρεις επιστρέφουν στο Νεπάλ (Βίντεο)

Ο πληθυσμός των τίγρεων στο Νεπάλ έχει αυξηθεί από 121 το 2009 σε 355 το 2022. Τα μεγάλα αιλουροειδή βρίσκονται, κυρίως, σε πέντε εθνικά πάρκα σε ολόκληρη τη χώρα

Το Νεπάλ κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τον πληθυσμό των τίγρεων τα τελευταία 10 χρόνια, επαναφέροντάς τις από το χείλος της εξαφάνισης. Ωστόσο, αυτό είχε κόστος για τις τοπικές κοινότητες, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση των επιθέσεων από τίγρεις, σύμφωνα με το BBC. «Υπάρχουν δύο συναισθήματα όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια τίγρη», λέει ο λοχαγός Ayush Jung Bahadur Rana, μέλος μιας μονάδας που έχει αναλάβει την προστασία τους. «Θεέ μου, τι μεγαλειώδες πλάσμα…».

Τώρα βλέπει, όπως λέει ο ίδιος, συχνά τίγρεις της Βεγγάλης στις περιπολίες που πραγματοποιεί στις ανοιχτές πεδιάδες και στους πυκνούς θάμνους της Bardiya, του μεγαλύτερου εθνικού πάρκου στην περιοχή Terai του Νεπάλ.

Είναι αλήθεια ότι η επιστροφή των τίγρεων δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις για τη ζωή των ανθρώπων στα σύνορα του πάρκου. «Η κοινότητα ζει με τον φόβο των επιθέσεων», λέει ο Manoj Gutam, επιχειρηματίας οικολογικών επιχειρήσεων και περιβαλλοντολόγος. «Ο κοινός χώρος που μοιράζονται οι τίγρεις, τα θηράματα και οι άνθρωποι είναι τόσο στενός. Υπάρχει ένα τίμημα που έχει πληρώσει η κοινότητα για να χαίρεται ο κόσμος για το γεγονός ότι το Νεπάλ διπλασίασε τον αριθμό των τίγρεων».

Τους τελευταίους 12 μήνες, 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τίγρεις στο Νεπάλ. Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν όταν οι χωρικοί πήγαν στο εθνικό πάρκο ή στις νεκρές ζώνες για να βοσκήσουν τα βοοειδή τους ή να συλλέξουν φρούτα, μανιτάρια και ξύλα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τίγρεις βγήκαν από τα εθνικά πάρκα, επιχειρώντας να εισέλθουν σε τοπικά χωριά. Υπάρχουν φράχτες για τον διαχωρισμό της άγριας ζωής από τους ανθρώπους, αλλά τα ζώα έχουν καταφέρει να περάσουν.

Πριν από έναν αιώνα, υπήρχαν περίπου 100.000 άγριες τίγρεις διασκορπισμένες σε όλη την Ασία. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί κατά 95%, κυρίως λόγω του κυνηγιού, της λαθροθηρίας και της απώλειας των ενδιαιτημάτων. Σήμερα, πιστεύεται ότι έχουν απομείνει στη φύση 3.726 έως 5.578 τίγρεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Η περιοχή Μπαρντίγια, που εκτείνεται σε 968 τετραγωνικά χιλιόμετρα (374 τετραγωνικά μίλια), έγινε εθνικό πάρκο το 1988 για την προστασία των άγριων ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Η περιοχή αποτελούσε κάποτε βασιλικό καταφύγιο για κυνήγι. Το 2010, 13 χώρες, στις οποίες ζουν τίγρεις, δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τους πληθυσμούς των άγριων τίγρεων μέχρι το 2022 – το κινεζικό έτος της τίγρης – σε μια προσπάθεια να τις επαναφέρουν από το «χείλος του γκρεμού». Μόνο το Νεπάλ έχει επιτύχει μέχρι στιγμής τον στόχο.

Ο πληθυσμός των τίγρεων στο Νεπάλ έχει αυξηθεί από 121 το 2009 σε 355 το 2022. Τα μεγάλα αιλουροειδή βρίσκονται, κυρίως, σε πέντε εθνικά πάρκα σε ολόκληρη τη χώρα. Άλλα είδη, όπως ο ρινόκερος, ο ελέφαντας και η λεοπάρδαλη, έχουν, επίσης, αυξηθεί.