Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα: Η υλική υποστήριξη της Ρωσίας αντίθετη στα συμφέροντά μας

Ο Μπλίνκεν συνέδεσε επίσης τη ρωσική εισβολή με την Ταϊβάν

Νέες προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο έστειλε η Αμερική, συγκεκριμένα ο Άντονι Μπλίνκεν, μετά τη συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, κατά την οποία διατρανώθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν δήλωσε έτοιμος να συζητήσει επί του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου των 12 σημείων, η Δύση εγκαλεί την Κίνα λέγοντας ότι σε αυτά τα έγγραφα δεν περιλαμβάνεται ο όρος της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων για την επίτευξη της εκεχειρίας.

Σε νέες της δηλώσεις η Ουάσινγκτον επανέλαβε ότι τυχόν παροχή οπλισμού στη Ρωσία θα ενέτεινε το χάσμα ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ. Η πολιτική και υλική υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, τόνισε ειδικότερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη στη διάθεσή του στοιχεία ότι το Πεκίνο παρέχει στη Μόσχα θανατηφόρα όπλα για την σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με το πώς ο πόλεμος θα επηρεάσει τη στρατιωτική σκέψη της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν» σημείωσε δε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Κίνα παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» για να δει πώς η Ουάσιγκτον και όλος ο κόσμος αντιδρούν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία επιτρεπόταν να επιτεθεί στην Ουκρανία ατιμώρητη, θα “άνοιγε το κουτί της Πανδώρας” για τους επίδοξους επιτιθέμενους και θα οδηγούσε σε έναν “κόσμο γεμάτο συγκρούσεις”», επισήμανε ακόμη ο Μπλίνκεν.

Μιλώντας για ώρες μετά την επιστροφή του προέδρου της Κίνας Σι Τζιπίνγκ στο Πεκίνο έπειτα από την επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, ο Μπλίνκεν δήλωσε: «το διακύβευμα στην Ουκρανία ξεπερνά πολύ την Ουκρανία… Νομίζω ότι έχει βαθύ αντίκτυπο στην Ασία, για παράδειγμα».

«Νομίζω ότι αν η Κίνα το δει – και το κοιτάζει πολύ προσεκτικά – θα αντλήσει μαθήματα για το πώς ο κόσμος ενώνεται ή όχι, για να αντισταθεί σε αυτήν την επιθετικότητα» συμπλήρωσε ο Μπλίνκεν.