Οι ΗΠΑ ενέκριναν την αποχώρηση διπλωματών τους από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας

Αρκετές πρεσβείες δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής, συνέστησαν προχθές Δευτέρα στους υπηκόους τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στη Νιγηρία λόγω της «αυξημένης απειλής»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε χθες Τρίτη την αποχώρηση των μη απαραίτητων μελών του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, εξαιτίας «του αυξημένου κινδύνου» να διαπραχθούν τρομοκρατικές ενέργειες.

 

Η έγκριση αφορά το μη απολύτως απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό και μέλη των οικογενειών του, διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για εντολή εκκένωσης και ότι οι περιορισμοί των μετακινήσεων των Αμερικανών στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής παραμένουν σε ισχύ.

Αρκετές πρεσβείες δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής, συνέστησαν προχθές Δευτέρα στους υπηκόους τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στη Νιγηρία λόγω της «αυξημένης απειλής», χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Έπειτα από τις δυτικές προειδοποιήσεις, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της Νιγηρίας (Department of State Services, DSS) διαβεβαίωσε πως «έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις».

Οι προειδοποιήσεις αφορούσαν το ενδεχόμενο να διαπραχθούν επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων, χώρων λατρείας ή σχολείων.

Μαχητές που ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχουν αναλάβει την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις σε πολιτείες οι οποίες δεν απέχουν πολύ από την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα τους τελευταίους έξι μήνες.

Η ανασφάλεια σε μεγάλο μέρος της Νιγηρίας συγκαταλέγεται στα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους ψηφοφόρους οι οποίοι θα αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας τον Φεβρουάριο του 2023.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ