Οι Φιλιππίνες προσπαθούν (ξανά) να κλείσουν τον ιστότοπο της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Μαρία Ρέσα

Οι αρχές των Φιλιππίνων προσπάθησαν επανειλημμένα να εξαναγκάσουν το Rappler να κλείσει από μόνο του - Απόφαση στην εκπνοή της θητείας του προέδρου Ντουτέρτε

Τις δύο τελευταίες ημέρες της θητείας του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Φιλιππινών (SEC) εξέδωσε διαταγή με την οποία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την απόφασή της να ανακαλέσει τα πιστοποιητικά σύστασης του ιστότοπου Rappler της βραβευμένης με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δημοσιογράφου Μαρία Ρέσα.

«Έχουμε υφιστάμενα ένδικα μέσα μέχρι και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Είναι η συνηθισμένη διαδικασία για εμάς, καθώς, κατά την άποψή μας, αυτό δεν είναι άμεσα εκτελεστό χωρίς δικαστική έγκριση», ανέφερε το Rappler σε ανακοίνωσή του για την απόφαση της SEC η οποία εκδόθηκε χθες, 28 Ιουνίου.

Ως επίσημος λόγος για την απόφαση αυτή αναφέρεται ότι το Rappler παραβίασε «τους συνταγματικούς και νομοθετικούς περιορισμούς που αφορούν στην ξένη ιδιοκτησία στα ΜΜΕ». Σύμφωνα με την νομοθεσία των Φιλιππίνων οι ξένοι δεν έχουν το δικαίωμα να είναι ιδιοκτήτες τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής το 2015 ο ιστότοπος Rappler είχε λάβει χρηματοδότηση από αμερικανικό ίδρυμα που ανήκει στον ιδρυτή του eBay, Πιέρ Ομιντιάρ. Όμως το Rappler ισχυρίζεται ότι εξαρχής η επιτροπή ενέκρινε την συμφωνία και ότι ο Ομιντιάρ δεν είχε τον έλεγχο του μέσου ενημέρωσης. Εκτός των άλλων, όταν το 2018 ανέκυψαν προβλήματα σε σχέση με τη συμφωνία, ο ίδιος μεταβίβασε στην διεύθυνση του ιστότοπου τις μετοχές του Rappler που είχε ο ίδιος αγοράσει.

Η Μαρία Ρέσα δήλωσε ότι το Rappler δεν ετοιμάζεται να κλείσει και θα ασκήσει έφεση στην απόφαση των αρχών.

Η απόφαση για το κλείσιμο του Rappler ελήφθη μια ημέρα πριν την εκπνοή της θητείας του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, το καθεστώς του οποίου είναι γνωστό για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τις διώξεις των αντιπολιτευόμενων και διαφωνούντων και τις συστηματικές επικρίσεις του Rappler.

Οι αρχές των Φιλιππίνων προσπάθησαν επανειλημμένα να εξαναγκάσουν τον ιστότοπο Rappler να κλείσει από μόνος του, αλλά ο ιστότοπος που ιδρύθηκε το 2012 εξακολουθεί να είναι ενεργός. Ο Ντουτέρτε είχε δηλώσει ότι την πολιτική του Rappler την υπαγορεύουν οι Αμερικανοί, ενώ η Ρέσα είχε κατηγορηθεί για φοροαποφυγή, για συκοφάντηση , για παραβίαση της νομοθεσίας περί ξένων ιδιοκτητών και για διάδοση συκοφαντικών ειδήσεων στο διαδίκτυο. Η δημοσιογράφος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 6 ετών, ενώ τώρα έχει αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση.

Το 2021 η Μαρία Ρέσα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο και διευθυντή της εφημερίδας Novaya Gazeta Ντμίτρι Μουράτοφ. Τον Μάρτιο του 2022 η Novaya Gazeta ανέστειλε την έκδοση της στην Ρωσία εξαιτίας των πιέσεων που ασκούσαν οι αρχές και της λογοκρισίας που επέβαλλαν με την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Τον Ιούνιο ο Ντμίτρι Μουράτοφ πώλησε το μετάλλιο του βραβείου Νόμπελ σε πλειστηριασμό έναντι 103,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αποφάσισε να διαθέσει στην UNICEF ως βοήθεια για τα παιδιά της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ