Εκπρόσωποι περίπου πενήντα χωρών συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Κίεβο για να υποστηρίξουν το τέλος της κατοχής της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα, στο πλαίσιο ενός διεθνούς φόρουμ, του πρώτου αυτού του είδους που διοργανώνεται στην Ουκρανία, το οποίο καταγγέλθηκε αμέσως από το Κρεμλίνο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εγκαινιάζοντας τις εργασίες του φόρουμ , είπε ότι «η συνέργεια των προσπαθειών μας πρέπει να αναγκάσει τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή της χερσονήσου μας».
«Η Ουκρανία από μόνη της δεν θα μπορέσει ποτέ να επαναφέρει την Κριμαία, χρειαζόμαστε αποτελεσματική υποστήριξη σε διεθνές επίπεδο» με σκοπό την «απελευθέρωσή» της, συνέχισε, κάνοντας έκκληση να «ενισχυθούν οι κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι στην ιδρυτική διακήρυξη του φόρουμ κορυφής της «Κριμαϊκής πλατφόρμας», η οποία καταδικάζει την κατοχή της Κριμαίας από την Ρωσική Ομοσπονδία, πάντα θα υπάρχει μια γραμμή για την υπογραφή του εκπροσώπου της Ρωσίας.
Περίπου δεκαπέντε Ευρωπαίοι πρόεδροι ή πρωθυπουργοί (Πολωνία, Μολδαβία, Σουηδία κ.λπ.) παρευρέθηκαν στο φόρουμ, ενώ άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία, εκπροσωπήθηκαν από υπουργούς ή τους προέδρους των κοινοβουλίων.
«Η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μόνη και η Κριμαία είναι Ουκρανία», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν χαρακτήρισε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 «αλαζονική παραβίαση της τάξης ασφαλείας στην Ευρώπη».
Η συνάντηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας.
«Θεωρούμε ότι αυτό το γεγονός είναι εξαιρετικά εχθρικό» και «αντιρωσικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Αντιμετωπίζουμε αυτή τη διοργάνωση ως εξαιρετικά μη φιλική σε σχέση με τη χώρα μας. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά παρόμοιους ισχυρισμούς σε σχέση με τη ρωσική αυτή περιοχή, σε σχέση με την Κριμαία. Στο πλαίσιο αυτό, αντιμετωπίζουμε την εκδήλωση αυτή κατηγορηματικά ως αντιρωσική εκδήλωση», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Εν όψει του διεθνούς αυτού φόρουμ, η ουκρανική κυβέρνηση και τα ουκρανικά ΜΜΕ είχαν επίσης καταγγείλει τις «πιέσεις» που άσκησε η Ρωσία σε τρίτες χώρες για να αποτρέψει την συμμετοχή τους.
Την Παρασκευή, η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις στον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της Μόσχας «εκδίκηση» για τη διοργάνωση του φόρουμ για την Κριμαία.
Η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε από τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2014 στον απόηχο μιας φιλοδυτικής επανάστασης στο Κίεβο, την οποία η Ρωσία αποκαλεί πραξικόπημα.
Επακολούθησε ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών, τους οποίους υποστηρίζει στρατιωτικά η Ρωσία παρότι η ίδια επανειλημμένως αρνείται κάτι τέτοιο.
Στο κείμενο της απόφασης που ψηφίσθηκε κατά την εναρκτήρια πρώτη συνάντηση της «Κριμαϊκής πλατφόρμας» στο Κίεβο, αναφέρεται ότι η «Κριμαϊκή πλατφόρμα» καλείται να λειτουργήσει ως διεθνής συντονιστικός μηχανισμός διαβουλεύσεων που θα έχει σκοπό την «επίτευξη του ειρηνικού τερματισμού της προσωρινής κατοχής» της Κριμαίας από τη Ρωσία. Με τον στόχο αυτό στη διακήρυξη καλείται η Ρωσία «να συμμετάσχει εποικοδομητικά» στη δραστηριότητα αυτής της διεθνούς πλατφόρμας. Παράλληλα στο υπουργείο Εξωτερικών κάθε χώρας που συμμετέχει στο διεθνές αυτό φόρουμ σχεδιάζεται να δημιουργηθούν αντίστοιχες «υποδιευθύνσεις επαφών» για την Κριμαία.
Πηγές: ΑΜΠΕ