Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι υποστηρίζει τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και καταδικάζει τις ενέργειες των ταραχοποιών που λεηλάτησαν κυβερνητικά κτίρια. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο» τις ενέργειες εκείνων που υποκίνησαν την αναταραχή.
Εξάλλου, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τη Βραζιλία, ο Ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Λούλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ζαΐρ Μπολσονάρο, η Μόσχα και η Μπραζίλια συνεργάστηκαν εκτενώς σε διεθνείς πλατφόρμες, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των BRICS, και προώθησαν με επιτυχία τις φιλικές διμερείς σχέσεις. Εξάλλου, αυτό που τους ένωνε ήταν ο «ανένδοτος» και των δύο κατά της Δύσης και η αντίστοιχη στάση των Δυτικών.
Από την άλλη, και το Πεκίνο κινείται στο ίδιο μοτίβο. Σι και Μπολσονάρο «ενώθηκαν» ως personae non gratae στη Δύση παρά την αντι-κινεζική ρητορική του Βραζιλιάνου τέως προέδρου κατά τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, «η Κίνα παρακολουθεί στενά και αντιτίθεται σθεναρά στη βίαιη επίθεση εναντίον της ομοσπονδιακής αρχής στην Μπραζίλια στις 8 Ιανουαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουένμπιν. Το Πεκίνο, είπε, «υποστηρίζει τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Βραζιλίας για να ηρεμήσει η κατάσταση, να αποκαταστήσει την κοινωνική τάξη και να διαφυλάξει την εθνική σταθερότητα».
Στο ίδιο πλαίσιο, και το Νέο Δελχί. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έγραψε για τις αναταραχές στη Βραζιλία: «Είμαι βαθιά ανήσυχος για τα νέα περί ταραχών και βανδαλισμών εναντίον κρατικών θεσμών στην Μπραζίλια. Οι δημοκρατικές παραδόσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους. Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στις Αρχές της Βραζιλίας».
Με πληροφορίες από Reuters, Foreign Affairs, Modern Diplomacy