Quantcast

OHE: Να αναπτυχθεί διεθνής δύναμη ταχείας αντίδρασης στην Αϊτή εισηγείται ο Γκουτέρες

Τι αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου

Τρία χρόνια μετά την αποχώρηση της αστυνομικής δύναμης που αντικατέστησε τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, οι οποίοι έφυγαν το 2017, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εισηγήθηκε χθες Κυριακή η διεθνής κοινότητα να αναπτύξει δύναμη ταχείας αντίδρασης στην Αϊτή για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, που ζήτησε βοήθεια την περασμένη εβδομάδα για να μπορέσει αντιμετωπίσει τις βαριά οπλισμένες συμμορίες.

 

 

Τι αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου

«Ο Γενικός Γραμματέας παροτρύνει τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ), να εξετάσει κατεπειγόντως το αίτημα της κυβέρνησης της Αϊτής να αναπτυχθεί ειδική διεθνής ένοπλη δύναμη άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση» στο φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Αϊτής έκανε γνωστό πως πρόκειται να ζητήσει την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός του κυριότερου τερματικού σταθμού πετρελαίου της χώρας, του λιμανιού Βαρό, από συμμορίες κακοποιών.

Ο αποκλεισμός έχει παραλύσει τη δραστηριότητα, ανάγκασε τα μέσα μεταφοράς, πολλές επιχειρήσεις και νοσοκομεία να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Ο αποκλεισμός προκαλεί επίσης ελλείψεις εμφιαλωμένου νερού —την ώρα που η Αϊτή βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα επιδημία χολέρας— και άλλων βασικών ειδών.

Στην ανακοίνωσή του και σε επιστολή του προς τα μέλη του ΣΑ, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο κ. Γκουτέρες εξηγεί πως αποστολή της δυνητικής δύναμης ταχείας αντίδρασης θα ήταν «να υποστηρίξει» την αϊτινή αστυνομία, ιδίως στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, καθώς και να «εγγυηθεί την ελεύθερη μεταφορά νερού, καυσίμων, τροφίμων και ιατρικών αγαθών από τα βασικά λιμάνια και αεροδρόμια στις κοινότητες και στις δομές υγείας».

Προς τον σκοπό αυτό, η δύναμη θα κληθεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες της αϊτινής αστυνομίας «να εξαλείψει την απειλή που εγείρεται από τις οπλισμένες συμμορίες» και να εγγυηθεί τη φύλαξη «κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών», συμπληρώνει.

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, κάποια χώρα θα χρειαστεί να αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης ταχείας αντίδρασης, η οποία θα μπορέσει να «αποχωρήσει σταδιακά» καθώς η αστυνομία θα ανακτά «τον έλεγχο κρίσιμων υποδομών που βάζουν στο στόχαστρο οι συμμορίες» και θα αρχίσει «να αποκαθιστά γενικά την ασφάλεια και την ελευθερία της κίνησης» προσώπων και αγαθών.

Ο κ. Γκουτέρες, αξιοσημείωτα, δεν κάνει λόγο για ανάπτυξη δύναμης του ΟΗΕ.

Αναφέρεται εξάλλου σε αποστολή με «μεσοπρόθεσμη» εντολή.

Τι ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας

Τον Ιούλιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητούσε από τον Γενικό Γραμματέα να διαβουλευτεί με την Αϊτή, άλλες χώρες και περιφερειακούς οργανισμούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για να εξεταστούν «επιλογές» για την παροχή «υποστήριξης ως προς την ασφάλεια» στη χώρα, προκειμένου η αϊτινή αστυνομία να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συμμορίες, και να το ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του ως τη 15η Οκτωβρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απείλησε επίσης τότε πως θα εξέταζε την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος ηγετικών μελών των συμμοριών ή/και προσώπων που ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι είχε απευθύνει έκκληση στις χώρες μέλη του οργανισμού να εμποδίσουν τη ροή όπλων προς τη χώρα.

Η κατάσταση στην Αϊτή δεν έχει σταματήσει να επιδεινώνεται, έναν χρόνο και πλέον μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ