Οδησσός: «Αποκαθηλώνεται» το άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης στα πλαίσια της «απορωσοποίησης»

Το άγαλμα της ιδρύτριας της πόλης έχει υποστεί επανειλημμένους βανδαλισμούς μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία

Το δημοτικό συμβούλιο της Οδησσού ψήφισε σήμερα υπέρ της… αποκαθήλωσης του αγάλματος της αυτοκράτειρας της Ρωσίας, Αικατερίνης της Μεγάλης, που βρίσκεται σε κεντρική πλατεία της πόλης και πρόσφατα βανδαλίστηκε με κόκκινη μπογιά τουλάχιστον δύο φορές.

 

Το άγαλμα της ιδρύτριας της πόλης έχει υποστεί επανειλημμένους βανδαλισμούς μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Ουκρανοί να απορρίψουν τους ιστορικούς δεσμούς της χώρας τους με τη Μόσχα.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την απομάκρυνση του αγάλματος – που επίσημα είναι γνωστό ως Μνημείο των Ιδρυτών της Οδησσού. Το άγαγμα θα μεταφερθεί σε προσωρινό χώρο αποθήκευσης και στη συνέχεια σε μουσείο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Suspilne.

Το άγαλμα της Αικατερίνης της Μεγάλης, που είχε στηθεί αρχικά το 1900, διαλύθηκε το 1920 υπό σοβιετική ηγεσία, αλλά αποκαταστάθηκε από τις ουκρανικές αρχές το 2007.

Μετά την εισβολή της Μόσχας, οι ουκρανικές αρχές απομακρύνουν μνημεία που συνδέονται με τη Ρωσία και αλλάζουν ονόματα σε κάποιους δρόμους που σχετίζονται με τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας διαδικασίας«απορωσοποίησης».

Μια μικρή πλειοψηφία των κατοίκων της Οδησσού είχε ήδη ψηφίσει – σε διαδικτυακή διαδικασία που διοργανώθηκε από τις αρχές της πόλης– να απομακρυνθεί το άγαλμα της Αικατερίνης της Μεγάλης, που ήταν αυτοκράτειρα της Ρωσίας από το 1762 έως το 1796.

Πολλές αιτήσεις είχαν επίσης υποβληθεί στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας την απομάκρυνση του αγάλματος, αλλά μόνο οι τοπικές αρχές είχαν τη δυνατότητα να λάβουν αυτή την απόφαση.

Η Οδησσός, που ιδρύθηκε από την Αικατερίνη τη Μεγάλη στα τέλη του 18ου αιώνα, ήταν μια πόλη στρατηγικής σημασίας για την αυτοκρατορική Ρωσία και τη Σοβιετική Ένωση, αλλά εδώ και καιρό είναι γνωστή ως χωνευτήρι πολιτισμών.

Από τότε που η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991, το λιμάνι της αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της ουκρανικής οικονομίας και έχει δεχθεί επαναλαμβανόμενα πλήγματα κατά τη διάρκεια του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.