«Όχι» Σολτς σε ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων

«Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της»

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο ειρήνης στην Ουκρανία χωρίς την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ εκτίμησε ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει ακόμη πολύ και έδωσε μια εικόνα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από την πλευρά του ζήτησε εξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με το βλέμμα και στην ασφάλεια όλης της περιοχής του ΝΑΤΟ.

 

«Η επένδυση στη δική ασφάλειά μας δεν σημαίνει απλώς διεύρυνση του (αμυντικού) προϋπολογισμού, αλλά πάνω από όλα σημαίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια της περιοχής του ΝΑΤΟ στο σύνολό της (…) Η παρουσία επιτόπου σε προστατεύει από το να εμπλακείς άμεσα στον πόλεμο», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ στο πλαίσιο της επίσκεψης του τσέχου ομολόγου του Πετρ Πάβελ. «Με την επίθεσή της στην Ουκρανία, η Ρωσία κατέστρεψε την ειρηνευτική τάξη στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο γερμανός πρόεδρος, ενώ ο κ. Πάβελ, πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι «η Γερμανία θα μπορούσε να δείξει τις ηγετικές της ικανότητες σε πολλούς τομείς – στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ουκρανίας».

Ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας σε εκδήλωση της «Rheinische Post», απέρριψε και πάλι την πιθανότητα ειρήνης στην Ουκρανία χωρίς απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων. «Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια υπαγορευμένη από τη Ρωσία ειρήνη», τόνισε ο καγκελάριος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να πάρει πολύ χρόνο», δήλωσε ο κ. Σολτς, τονίζοντας ότι «ο ρώσος πρόεδρος δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο. «Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν τους τελευταίους μήνες, ο καγκελάριος εξήγησε ότι κάποιες φορές διήρκησαν έως και μιάμιση ώρα, ενώ κάποιες φορές ο ρώσος πρόεδρος δεν χρησιμοποιεί διερμηνέα, διότι μιλάει επίσης γερμανικά – «όταν ταιριάζει» στην περίσταση. Ο κ. Σολτς εξήγησε ακόμη ότι οι συνομιλίες του με τον κ. Πούτιν είναι πάντα σε συνεννόηση με τους συμμάχους της Γερμανίας και καθίσταται σαφές πότε επίκειται μια επικοινωνία. «Δεν είναι σα να στέλνεις ένα SMS και να ρωτάς: τα λέμε πάλι;», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και διευκρίνισε ότι παρόλες τις διαφορές, οι συζητήσεις γίνονται πάντα σε κλίμα ευγένειας.

Αναλύοντας την κατάσταση σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Κρίστοφ Χόισγκεν δήλωσε νωρίτερα σήμερα στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv ότι η κατάσταση του ρωσικού στρατού είναι «πολύ κακή» και επισήμανε ότι οι Ρώσοι «δεν έχουν καταφέρει να μετακινήσουν το μέτωπο περισσότερο προς την Ουκρανία και να καταλάβουν μια θέση – όχι απαραίτητα στρατηγικής σημασίας, έπειτα από μήνες μαχών στην Μπαχμούτ». Επιπλέον, ανέφερε ο κ. Χόισγκεν, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα προμήθειας πυρομαχικών, ενώ πολύ συχνά, όπως είπε, «ο τακτικός ρωσικός στρατός και οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν, τα στρατεύματα Wagner, πολεμούν ο ένας εναντίον του άλλου». Αναφερόμενος ο βετεράνος γερμανός διπλωμάτης στην επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες εξαρτώνται ουσιαστικά ο ένας από τον άλλον, αλλά η σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει πλέον αντιστραφεί: «Ο Πούτιν δεν είναι πλέον παρά o σερβιτόρος του Σι και η Ρωσία το εκπτωτικό πρατήριο βενζίνης για την Κίνα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ