Για εγκλήματα πολέμου κατηγόρησε τη Ρωσία ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που παραχώρησε την Παρασκευή συνέντευξη στο Reuters.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στα βορειοανατολικά της χώρας του, ενώ σημείωσε ότι είναι νωρίς για να πει κάποιος ότι οι ισορροπίες του πολέμου αλλάζουν, παρά τα οφέλη που έδωσε στις ουκρανικές δυνάμεις η αντεπιθεση των τελευταίων ημερών.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η έκβαση του πολέμου με τη Ρωσία, που διανύει τον έβδομο μήνα, εξαρτάται από την ταχεία παράδοση ξένων όπλων στο Κίεβο. Στο ίδιο πλαίσιο, συνέκρινε την κατάσταση που βρήκε στις πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές με τα όσα έγιναν στην Μπούτσα, αν και η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
«Υπάρχουν στοιχεία» για τα εγκλήματα πολέμου
«Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 450 νεκροί, θαμμένοι (στη βορειοανατολική περιοχή στο Χάρκοβο). Αλλά υπάρχουν κι άλλες, ξεχωριστές ταφές πολλών ανθρώπων. Βασανισμένοι άνθρωποι. Ολόκληρες οικογένειες σε ορισμένες περιοχές», είπε ο Ζελένσκι.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τα εγκλήματα πολέμου, ο Ζελένσκι ανέφερε: «Όλα αυτά υπάρχουν… Υπάρχουν κάποια στοιχεία και γίνονται αξιολογήσεις, ουκρανικές και διεθνείς. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, για να το αναγνωρίσει ο κόσμος».
Το Κρεμλίνο δεν απάντησε ακόμη σε αίτημα του Reuters για σχόλιο, αναφορικά με τα όσα κατήγγειλε ο Ζελένσκι. Ωστόσο αρνείται ότι έχει θέσει στο στόχαστρο αμάχους.
Η συνέντευξη έγινε την Παρασκευή, στο γραφείο του Ζελένσκι στη βαριά φυλασσόμενη κυβερνητική συνοικία, με σακούλες με άμμο να στοιβάζονται στα παράθυρα των δαιδαλωδών διαδρόμων του κτηρίου. Πριν τη συνέντευξη ακούστηκε η σειρήνα που προειδοποιεί για πυραύλους.
«Θέλουμε περισσότερη βοήθεια από την Τουρκία»
Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε το Ιζιούμ την Τετάρτη. Στο Reuters επανέλαβε την έκκληση προς τις δυτικές και άλλες χώρες να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.
«Θα θέλαμε περισσότερη βοήθεια από την Τουρκία. Θα θέλαμε περισσότερη βοήθεια από τη Νότια Κορέα. Περισσότερη βοήθεια από τον Αραβικό κόσμο. Από την Ασία», είπε. Επίσης, αναφέρθηκε σε «ψυχολογικά εμπόδια» της Γερμανίας για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της, επαναλαμβάνοντας ότι τέτοιες προμήεθιες είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στον ρωσικό «φασισμό».
Θετικός εμφανίστηκε στη γρήγορη αντεπίθεση της Ουκρανίας, ωστόσο απορρίπτει τα σενάρια ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε κάποιου είδους τελική ευθεία. «Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το τέλος αυτού του πολέμου» είπε.
Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι θα υποστήριζε την ιδέα να ανοίξουν ξανά οι ρωσικές εξαγωγές αμμωνίας μέσω της Ουκρανίας, μία πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, εάν η Μόσχα παραδώσει στο Κίεβο τους Ουκρανούς αιχμαλώτους.
Πάντως, όταν ρωτήθηκε αν μετά από 205 ημέρες πολέμου και τα εδαφικά κέρδη των Ουκρανών τις τελευταίες ημέρες, είχε την ευκαιρία να χαλαρώσει, περιορίστηκε να πει: «Θα ήθελα πολύ να χαλαρώσουν οι Ρώσοι».