Quantcast

Ο Βούτσιτς κατηγορεί την Ουκρανία για fake απειλές για βόμβες σε αεροσκάφη της Air Serbia

Ο Σέρβος πρόεδρος κατηγόρησε και μια χώρα μέλος της ΕΕ, την οποία δεν κατονόμασε. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία,15 αεροσκάφη της Air Serbia, έχουν αναγκαστεί να επιστρέψουν στο Βελιγράδι ή στη Μόσχα

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε χθες βράδυ την Ουκρανία και χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία δεν κατονόμασε, ότι βρίσκονται πίσω από τη σειρά ψευδών προειδοποιήσεων περί τοποθέτησης βομβών σε επιβατικά αεροσκάφη της εταιρείας Air Serbia.

Αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου σχεδόν δεκαπέντε αεροσκάφη της εταιρείας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Βελιγράδι ή στη Μόσχα εξαιτίας απειλών για τοποθέτηση βομβών. Το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας χρειάστηκε να εκκενωθεί τουλάχιστον τρεις φορές.

«Αυτό το κάνουν ξένες υπηρεσίες (πληροφοριών) δύο χωρών. Η μία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, η άλλη είναι η Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Βούτσιτς, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτό.

Η Σερβία, χώρα που είναι σχεδόν εντελώς εξαρτημένη από τη Ρωσία για τον εφοδιασμό της με αέριο και πετρέλαιο, αρνείται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων και συνεχίζει να εκτελεί τακτικές πτήσεις προς και από τη Μόσχα. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε πως οι πτήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται «για λόγους αρχής».

«Συνεχίζουμε αυτές τις πτήσεις για λόγους αρχής, επειδή θέλουμε να δείξουμε πως είμαστε ελεύθερη χώρα που παίρνει με κυρίαρχο τρόπο αποφάσεις. Δεν θα αποφασίσει κανένας για λογαριασμό μας εάν θα ακυρώσουμε πτήσεις», δήλωσε ο σέρβος πρόεδρος.

Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως το Βελιγράδι τάχθηκε τρεις φορές υπέρ στις ψηφοφορίες για τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκασαν τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και σήμαναν την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ