Quantcast

Ο Βέμπερ χαρακτηρίζει προτεραιότητα την εισδοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λογαριάζει να εγκρίνει μέσα στον Ιούνιο τη χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι η ένταξη της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί προτεραιότητα μετά την εκλογή του χθες Τρίτη στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της φιλοευρωπαϊκής δεξιάς, που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Μόνος υποψήφιος για τη διαδοχή του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ντόναλντ Τουσκ, καλείται να φέρει σε πέρας το δύσκολο καθήκον να αποκαταστήσει την επιρροή του ΕΛΚ έπειτα από τις εκκωφαντικές ήττες της παραδοσιακής δεξιάς στη Γαλλία και στη Γερμανία.

«Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε αυτή τη στιγμή (…) είναι πως ναι, θα μπορέσετε να γίνεται μέλος της ΕΕ», είπε ο κ. Βέμπερ μετά την εκλογή του στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ρότερνταμ, στη νοτιοδυτική Ολλανδία, με παρόντα τον Ουκρανό πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, που εντέλει έλαβε άδεια να φύγει από την Ουκρανία για να συμμετάσχει στο συνέδριο.

«Το ΕΛΚ υποστηρίζει το καθεστώς των υποψηφίων προς ένταξη χωρών για τους ουκρανούς φίλους μας όπως και για τη Μολδαβία», πρόσθεσε.

Το Κίεβο δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός πως ορισμένες χώρες της ΕΕ αρνούνται να επιταχύνουν την ενταξιακή διαδικασία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λογαριάζει να εγκρίνει μέσα στον Ιούνιο τη χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη.

Ο κ. Βέμπερ σημείωσε ότι η επόμενη προτεραιότητα είναι το ΕΛΚ να ανακτήσει τη θέση της ισχυρότερης πολιτικής παράταξης στην Ευρώπη, καθώς τα κόμματα της δεξιάς υφίστανται το ένα μετά το άλλο ήττες στην Ευρωπαϊκή Ένωσης.

«Για να είμαστε ειλικρινείς δεν βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή της ιστορίας μας», αναγνώρισε ο κ. Βέμπερ, στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας.

Στο ΕΛΚ παραδέχονται ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Μαΐου στη Γαλλία ήταν καταστροφικό, καθώς η υποψήφια της δεξιάς Βαλερί Πεκρές συγκέντρωσε ποσοστό μικρότερο του 5%.

Η συγκεκριμένη πολιτική παράταξη απώλεσε την ηγετική της μορφή αφότου η Άγγελα Μέρκελ εγκατέλειψε τη γερμανική καγκελαρία. Οι μεγάλες συνιστώσες της –η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) στη Γερμανία, το Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία, η Φόρτσα Ιτάλια, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γαλλία– βρίσκονται σήμερα όλες ανεξαιρέτως στην αντιπολίτευση.

Το ΕΛΚ δεν μετρά πλέον παρά 7 ηγέτες στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τους 27 (Ελλάδα, Αυστρία, Κύπρος, Ρουμανία, Κροατία, Λιθουανία, Λετονία) και μολονότι παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ΕΚ, είναι υποχρεωμένο να αναζητεί συναίνεση με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους του Renew.

Ο 49χρονος Μάνφρεντ Βέμπερ, από τη Βαυαρία, εξελέγη στο ΕΚ το 2004 για πρώτη φορά, στα 29 του χρόνια, και υπήρξε ηγέτης του ΕΛΚ από το 2014.

Το ΕΛΚ παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στο ευρωκοινοβούλιο ως προς τον αριθμό των εδρών, κάτι που θεωρητικά του επέτρεπε να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019. Όμως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέγραψε αυτή τη φιλοδοξία του κ. Βέμπερ, τασσόμενος υπέρ της ανάθεσης του αξιώματος στη γερμανίδα πρώην υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.