Σφοδρή είναι η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για την στάση της Ισπανίας και συγκεκριμένα της κυβέρνησης Σάντσεθ η οποία ουσιαστικά κινείται σε τροχιά αναβάθμισης των σχέσεών της με την Τουρκία και της στρατιωτικής τους συνεργασίας.
Με αφορμή την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τις συμφωνίες για πώληση ισπανικού αεροπλανοφόρου και ίσως και ενός υποβρυχίου στην Τουρκία, ο Γιάννης Οικονόμου εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης και άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης της Ισπανίας ότι κινείται εκτός του πλαισίου των αποφάσεων της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις (σ.σ. Σάντσεθ και Ερντογάν) και θα παρακολουθούμε την όλη εξέλιξη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι «είναι αυτονόητο πως τα κράτη μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την παραβατικότητα της Τουρκίας και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Όφειλε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας να λάβει υπόψη του τις αποφάσεις της ΕΕ» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου και σημείωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ισπανία έχει εκφράσει την αντίθεσή του με την κίνηση του Πέδρο Σάντσεθ να συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις της Ισπανίας με την Τουρκία.
Σημειώνεται ότι στις κοινές τους δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι με την αγορά ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και ενδεχομένως ενός υποβρυχίου ενισχύεται η αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με την Ισπανία σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το πρώτο αεροπλανοφόρο δεν ήταν μεγάλης κλίμακας. Συμφωνήσαμε για την κατασκευή ενός μεγάλης κλίμακας».
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι εκτός από την ναυπήγηση ενός υποβρυχίου «υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μαχητικών ή μη».
Η Τουρκία ενδιαφέρεται και για την προμήθεια ισπανικών φρεγατών F-110, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με την Ισπανία και σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως μια νέα σειρά υποβρυχίων σαν τα S-80 που ναυπηγεί η Navantia για το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η Γερμανία έχει πουλήσει έξι υποβρύχια κλάσης Reis έναντι περίπου τεσσάρων δις. ευρώ στην Τουρκία, αλλά το πρότζεκτ με την Ισπανία θα είναι μεσοπρόθεσμο και – όπως και στην περίπτωση των αεροπλανοφόρων – θα περιλαμβάνει και μεταφορά τεχνογνωσίας.
Το κοινό ανακοινωθέν στο τέλος των ισπανο-τουρκικών διαβουλεύσεων, όπου ο Σάντσεθ προσήλθε με το μισό υπουργικό του συμβούλιο, αναφέρει και τη βούληση για συνεργασία σε κοινά πρότζεκτ drones, χερσαίων και ναυτικών οπλικών συστημάτων καθώς και σε δορυφόρους.
Από την πλευρά του ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία είναι εξαιρετικές. «Όπως είπε κι ο φίλος μου, ο Ερντογάν, λίγες είναι οι χώρες που πραγματοποιούν τέτοιες συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο.
»Η συγκεκριμένη είναι η 7η συνάντησή μας από την πρώτη το 2009 κι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι γι’ αυτό. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας είναι πολύ θετικές. Περισσότερες από 600 ισπανικές εταιρείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία».
Επισημαίνεται ότι οι δύο πλευρές, Ισπανία και Τουρκία έχοντας τα τελευταία χρόνια αναπτύξει κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Μεσογείου, έχουν προχωρήσει στην σύναψη διπλωματικών, αμυντικών και οικονομικών σχέσεων με στόχο η μεν Άγκυρα να βρει ερείσματα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δε Μαδρίτη να βάλει φρένο στην προσπάθεια της Γαλλίας να ανακτήσει τον ηγετικό ρόλο στη Βόρεια Αφρική και την εγγύς Μέση Ανατολή.
Από την άποψη αυτή η αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων Ισπανίας και Τουρκίας ουσιαστικά λειτουργούν ανταγωνιστικά στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας μέσω της πρόσφατης στρατιωτικής συμφωνίας για αμοιβαία αμυντική συνδρομή κλπ.