Ο Ρίσι Σουνάκ καταρτίζει σχέδια για την ανοικοδόμηση των δεσμών της Βρετανίας με την ΕΕ

Η Βρετανία μπορεί να συνεργαστεί στενότερα με τα κράτη της ΕΕ σε μια σειρά από τομείς πολιτικής

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ζήτησε κατ’ ιδίαν από ανώτερους υπουργούς και αξιωματούχους να καταρτίσουν σχέδια για την ανοικοδόμηση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από χρόνια οξύτητας τα οποία ακολούθησαν το Brexit, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ορμώμενοι εν μέρει από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συντάξει προτάσεις για το πώς η Βρετανία μπορεί να συνεργαστεί στενότερα με τα κράτη της ΕΕ σε μια σειρά από τομείς πολιτικής. Οι εργασίες επικεντρώνονται στην άμυνα, τη μετανάστευση και τη λεγόμενη οικονομική κρατική τέχνη, η οποία περιλαμβάνει θέματα όπως το εμπόριο, η ενέργεια και τα διεθνή πρότυπα.

Η στροφή του Σουνάκ προς την ΕΕ περιγράφηκε από υπουργούς, διπλωμάτες και αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας αδημοσίευτα σχέδια.

Οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζουν ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν μια λύση στην πολυετή διαμάχη με την ΕΕ για τις εμπορικές ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit. Και η ομάδα του Σούνακ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει αυτή την ανακάλυψη ως θεμέλιο για μια πιο ολοκληρωμένη βελτίωση των δεσμών με την ΕΕ.

Για να το πετύχει αυτό, ωστόσο, ο 42χρονος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μια λεπτή εξισορρόπηση για να κρατήσει υπό έλεγχο τους ένθερμους υποστηριχτές του Brexit στο κόμμα του και να πείσει τους συμμάχους τους στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα να άρουν το βέτο τους για την αποκεντρωμένη κυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ακόμη και αν τα καταφέρει, θα αντιμετωπίσει τον σκεπτικισμό των Ευρωπαίων ηγετών που προσπαθούν να συνεργαστούν με το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία επτά χρόνια, καθώς η χώρα πέρασε από πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς που συχνά αντιμετώπιζαν την ΕΕ ως σάκο του μποξ για το εγχώριο κοινό τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται επίσης σύντομα να παρουσιάσει νομοθεσία για τη μετανάστευση που θα μπορούσε να το φέρει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αλλαγή στη στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην Ευρώπη δεν αποτελεί παραδοχή ότι το Brexit ήταν αποτυχημένο, επέμεινε κυβερνητικός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι αντανακλά μια μεταβαλλόμενη πραγματικότητα.

Ο Σουνάκ έχει καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι αποφασισμένος να επιλύσει το ζήτημα του εμπορίου με τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο έχει επιβαρύνει τις σχέσεις από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από το μπλοκ. Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έχει σχεδόν συμφωνηθεί, αν και ο πρωθυπουργός πρέπει ακόμη να πείσει το Δημοκρατικό Ενωρικό Κόμμα (DUP) και τους συντηρητικούς υποστηριχτές του Brexit να μην την εκτροχιάσουν.

Εάν το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί, η κυβέρνηση του Σουνάκ στοχεύει να επιτύχει πιο απτές πολιτικές επιτυχίες φέτος. Η ομάδα του Σούνακ θεωρεί τη σχέση του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πολλά υποσχόμενη και η συνεργασία με τη Γαλλία θα είναι απαραίτητη εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να σταματήσει τους παράτυπους μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες.

Αυτή είναι μία από τις πέντε δεσμεύσεις του Σούνακ προς τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών που αναμένονται το επόμενο έτος.

Ο Σουνάκ και ο Μακρόν παρουσίασαν ένα ενιαίο μέτωπο αυτόν τον μήνα, καθώς και οι δύο φιλοξένησαν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ταξίδεψε από τη Βρετανία στη Γαλλία με κυβερνητικό αεροσκάφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα πρώιμο τεστ της προσέγγισης θα είναι η συνάντηση του Σουνάκ με τον Μακρόν στο Παρίσι τον Μάρτιο, όπου ελπίζει να εξασφαλίσει περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά τις διελεύσεις μεταναστών.

Η Βρετανία επεξεργάζεται επίσης λεπτομερή σχέδια για την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών με την Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό θα επικεντρωθεί γύρω από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον Ιούλιο, όπου ορισμένα υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης Σούνακ θέλουν να δουν μια νέα επενδυτική δέσμευση που θα υπερβαίνει την υφιστάμενη δέσμευση της ομάδας να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας έχει ζητήσει μεγαλύτερες επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας, ενώ τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται η μετά την Ουκρανία επικαιροποίηση της ολοκληρωμένης επισκόπησης της βρετανικής πολιτικής για την άμυνα, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική.

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι μια επίσημη σχέση άμυνας και ασφάλειας και ένας επίσημος διάλογος μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, καθώς και μια νομική συμφωνία που θα επιτρέπει ευκολότερα στον βρετανικό στρατό να συμμετέχει σε επιχειρήσεις της ΕΕ. Η αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο στην Ουκρανία παρείχε μια μεγάλη ευκαιρία να αναλάβει περισσότερο ηγετικό ρόλο στις δομές διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ΕΕ είναι πιθανό να καλωσορίσει τη στενότερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία διαθέτουν τους ισχυρότερους στρατούς στην Ευρώπη. Πράγματι, όταν ο προκάτοχος του Σουνάκ, Μπόρις Τζόνσον, διαπραγματευόταν τους όρους του Brexit, η ΕΕ πίεσε για περισσότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά ο Τζόνσον αρνήθηκε.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να συνεργαστεί στενότερα με την ΕΕ σε κοινές εξαγωγές αμυντικών προϊόντων, ώστε να αποτρέψει μη ευρωπαϊκές χώρες από το να συμφωνήσουν συμβόλαια με τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο δύσκολο στη διαπραγμάτευση.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι βρετανικές αμυντικές εταιρείες θα μπορούσαν να συμπιεστούν από μια πολιτική μόνο της ΕΕ για τις αμυντικές εξαγωγές και βλέπουν μια κοινή πρωτοβουλία ως έναν τρόπο να αντισταθμίσουν αυτόν τον κίνδυνο. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν παραδοσιακά προσπαθήσει να κατευθύνουν τις μεγάλες αμυντικές συμβάσεις προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά η πρόσφατη συμφωνία για την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους με την Ιταλία και την Ιαπωνία δείχνει τι μπορεί να γίνει.

Αν και υπήρξαν έντονες διαφωνίες στο παρασκήνιο με τη Γερμανία ιδίως σε θέματα όπως τα άρματα μάχης, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αφήσει τα ευρωπαϊκά έθνη και το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ευθυγραμμισμένα στην εξωτερική και αμυντική πολιτική από ποτέ άλλοτε εδώ και δεκαετίες.

Η οικονομική τύχη της Βρετανίας μετά το Brexit έχει μέχρι στιγμής καθοριστεί από την ισχνή ανάπτυξη και το ασθενέστερο εμπόριο με την ΕΕ. Την Παρασκευή, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου με το μπλοκ είχε διευρυνθεί σε επίπεδο ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Ένας αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι έχουν πει στον Σουνάκ ότι οι ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη θα είναι απαραίτητες για τις οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος σε τομείς όπως οι αναδυόμενες τεχνολογίες και για την αντιμετώπιση απειλών όπως οι παγκόσμιες διαταραχές της προσφοράς και η Κίνα.

Η πραγματικότητα είναι ότι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος, ο αυξανόμενος αυταρχισμός και ο προστατευτισμός σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε στενά με τους συμμάχους, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από ό,τι η “στρατηγική των τρελών” των πρόσφατων συγκρούσεων με τις Βρυξέλλες, προς μια πιο σταθερή σχέση ως κρίσιμοι φίλοι, πρόσθεσαν.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι καταρτίζουν μια στρατηγική για τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις εισαγωγές, η οποία θα προτείνει τη διασφάλιση των προμηθειών κρίσιμων αγαθών, όπως τα ορυκτά, από ασφαλείς χώρες, σε περίπτωση μελλοντικών κλονισμών ανάλογων με την πανδημία του Covid. Μια στρατηγική για τους ημιαγωγούς θα περιγράψει μια παρόμοια προσέγγιση για τον εφοδιασμό τσιπ.

Ο νόμος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού έχει επικεντρώσει τα βλέμματα στο Λονδίνο σχετικά με τους κινδύνους να βρεθεί η Βρετανία στη μέση δύο μεγάλων εμπορικών δυνάμεων που ακολουθούν προστατευτικές πολιτικές. Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εμπλακεί με τους ομολόγους τους στην ΕΕ προτρέποντάς τους να μην βλάψουν τις βρετανικές επιχειρήσεις, καθώς το μπλοκ εξετάζει τις δικές του μαζικές πράσινες επιδοτήσεις ως απάντηση στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί το μέγεθος των επιδοτήσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, οπότε θα πρέπει αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για να διαπραγματευτεί την προστασία των βρετανικών εταιρειών και από τις δύο πλευρές, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει. Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται υπό την ηγεσία της υπουργού Επιχειρήσεων και Εμπορίου Κέμι Μπάντενοχ και του ίδιου του Σουνάκ.

Η Μπάντενοχ έχει επίσης απομακρυνθεί από την εστίαση της προκατόχου της Λιζ Τρας στην εξασφάλιση συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες είχαν αμφισβητήσιμο οικονομικό όφελος, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Η ήπια ισχύς είναι επίσης το κλειδί σε έναν άλλο τομέα που ο Σούνακ θέλει να ενισχύσει τη σημασία της Βρετανίας: αυτό που οι αξιωματούχοι αποκαλούν ρυθμιστική διπλωματία. Η κυβέρνηση θέλει να είναι σε θέση να επηρεάσει τα διεθνή πρότυπα για τα βασικά αγαθά του μέλλοντος και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστεί με την ΕΕ.

Facebook