Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θέλει να βοηθήσει τον στρατό του Χαφτάρ στη Λιβύη

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Όπως αναφέρουν τα ενημερωτικά μέσα της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της χώρας έχει σκοπό να βοηθήσει τον στρατό του Χαφτάρ στη Λιβύη.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι προτίθεται να ενισχύσει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, με ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα προκειμένου να τον βοηθήσει στην επέλασή του προς την Τρίπολη έναντι των δυνάμεων της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ιστοσελίδα Middle East Monitor, τα άρματα που θα στείλει ο αλ-Σίσι είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του Χαφτάρ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα εξοπλίσει προσωρινά τον Χαφτάρ υπό την προϋπόθεση ότι τα άρματα θα επιστραφούν στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης και την επιτυχία του στόχου, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της Λιβύης. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης λήφθηκε καθώς «υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρές προθέσεις της Άγκυρας για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη».

Υπενθυμίζεται, ότι ο Χαφτάρ έχει ανακοινώσει ότι περικύκλωσε την Τρίπολη ενώ οι πληροφορίες από τη Λιβύη αναφέρουν ότι έχει ήδη καταλάβει ορισμένες περιοχές έξω από την πρωτεύουσα και οι μάχες έχουν μεταφερθεί εντός της πόλης. Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού χαρακτήρισαν την μάχη ως «τελική και αποφασιστική».

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Λίβυος Πρέσβης στην Άγκυρα, με συνέντευξή του στην «Χουριέτ» εκτιμά ότι «αν του ζητηθεί, ο Ερντογάν θα δώσει ένα χεράκι στην κυβέρνηση της Τρίπολης».